Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Azt hallottam, hogy cukorbetegeknek havi 5000 forint adókedvezmény jár. Valaki meg azt mondta, hogy ez a törvény megszűnt. Érdeklődnék, hogy ez pontosan hogy van és ha jár a kedvezmény, hogy lehet igénybe venni?

Szakértőnk válasza

Igen, jár, de nem 5000 forint, hanem a havi minimálbér 5%-a érvényesíthető adókedvezmény formájában.
A személyi jövedelemadóról szóló törvény ezt így írja le: \"Az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg (személyi kedvezmény).\"
Ha a betegség régóta fennáll, és az elmúlt 5 évben nem érvényesítette az adókedvezményt akkor önellenőrzés keretében 5 évre visszamenőleg vissza is igényelhető ez az összeg.
A 15/1990. (IV.23.) SZEM rendeletet 2010. 01.01-től valóban hatályon kívül helyezték, viszont a kedvezmény nem szűnt meg, csak más jogszabály szabályozza. Ez pontosabban meghatározza, hogy milyen diagnózisok esetén jár az adókedvezmény. A 2009-es évre egyébként még a régi rendelet érvényes, ennek alapján kell a jogosultságot megállapítani és az igazolást kiállítani.
A 2010-től hatályos jogszabály, ami az „Összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek és fogyatékosságok” listáját tartalmazza 2009. XII.29. napján lépett hatályba, ez egy Kormány rendelet, nem törvény. (Pontos megjelölése: 335/2009. Korm.rend. (XII.29.) E szerint a szakorvos állapítja meg magát a betegség fajtáját és azt, hogy mióta áll fenn, ő ad róla igazolást is. Az adókedvezményre jogosító igazolást kiállíthatja a szakorvos, vagy a fenti szakorvosi igazolás alapján a háziorvos is. A rendelet mellékletének 12. pontja részletezi az egyes diabetes fajtákat, mindegyiknek van egy kódja, ezt kell feltűntetni az adóbevalláson is és hozzá kell csatolni a megfelelő orvosi igazolást.
A 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet a Magyar Közlöny 2009/194. XII. 29. számában jelent meg és ingyenesen letölthető. Ugyanebben a közlönyben jelent meg a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet, ami azt szabályozza, hogy  az igazolás mit tartalmazzon, és ki állíthatja ki.

Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító igazolás adattartalma a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet szerint:


A súlyosan fogyatékos személy természetes személyazonosító adatai, lakóhelye, adóazonosító jele
Az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma
A súlyos fogyatékosság véglegességének vagy ideiglenes jellegének megállapítása
Ideiglenes igazolás kiállítása esetén az igazolás hatályának megállapítása
Az igazolás kiállításának dátuma
Az igazolást kiállító szakorvos/háziorvos aláírása

cukorbetegwebaruhaz