Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Tisztelt Ügyvédnő! I.típusú cukorbeteg vagyok, immár 30 éve. Állandó orvosi ellenőrzés alatt állok.Lányom születése előtt dolgoztam egy rövid ideig éjszakai műszakban (ketten voltunk) de a vércukrom mindig felborult. A főnököm akkor megengedte, hogy csak nappali műszakban dolgozzam. Közben főnökváltás volt. Elvégeztem egy iskolát a főnököm tudtával, hogy állandó nappali műszakban tudjak dolgozni. Ígéretet kaptam, hogy áthelyeznek! Lassan letelik a Gyes és azt a választ kaptam, hogy ugyanoda tud csak visszavenni ahonnan eljöttem, ráadásul éjszakáznom is kellene (egyedül lennék 30 idős emberre.) Köteles vagyok elvállalni? Tisztelettel: Fné Brigi!

Szakértőnk válasza

A részletek ismerete nélkül pontos választ nem lehet adni, és ez nem elsősorban jogi, hanem inkább orvosi kérdés. Jogi szempontból a 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet szerint például:
4. § (1) Előzetes munkaköri alkalmassági vizsgálatot kell végeznib) a munkáltató által foglalkoztatott személynél a munkakör, munkahely, munkakörülmények megváltoztatása előtt
vagy
7. § (1) Soron kívüli munkaköri vagy szakmai alkalmassági vizsgálatot kell végeznif) ha a munkavállaló munkavégzése - nem egészségi ok miatt - 6 hónapot meghaladóan szünetel;
Az Ön által leírtak alapján feltehetően elvégezték az előzetes munkaköri alkalmassági vizsgálatot, mielőtt éjszakai műszakba beosztották volna, a foglalkoztási korlátozások között ugyanis szerepel, hogy valaki dolgozhat-e több műszakos beosztásban, vagy nem. Mivel a leírtak szerint a a GYES vége felé jár, felteszem, hogy munkavégzése több mint 6 hónapig szünetelt, tehát munkába állás előtt el kell mennie az üzemorvoshoz, hogy elvégezze a soron kívüli alkalmassági vizsgálatot  Ha Önnek a cukorbetegsége miatt problémás az éjszakai munka, akkor mindenképpen jelezze az üzemorvosnak, mert első fokon ő bírálja el az alkalmasságot. Ha ezzel nem ért egyet, az orvosi vélemény kézhezvételétől számított 15 napon belül a 10. számú melléklet szerinti „Beutalás másodfokú munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatra\" elnevezésű nyomtatványon kérheti a munkaköri, illetve szakmai alkalmasság másodfokon történő orvosi elbírálását az első fokon eljáró szervnél.
Üdvözlettel,
Dr. Dombrády Andrea

cukorbetegwebaruhaz