Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Regisztráció

Legújabb kérdések szakértőinkhez

Tisztelt Ügyvédnő! I.típusú cukorbeteg vagyok, immár 30 éve. Állandó orvosi ellenőrzés alatt állok.Lányom születése előtt dolgoztam egy rövid ideig éjszakai műszakban (ketten voltunk) de a vércukrom mindig felborult. A főnököm akkor megengedte, hogy csak nappali műszakban dolgozzam. Közben főnökváltás volt. Elvégeztem egy iskolát a főnököm tudtával, hogy állandó nappali műszakban tudjak dolgozni. Ígéretet kaptam, hogy áthelyeznek! Lassan letelik a Gyes és azt a választ kaptam, hogy ugyanoda tud csak visszavenni ahonnan eljöttem, ráadásul éjszakáznom is kellene (egyedül lennék 30 idős emberre.) Köteles vagyok elvállalni? Tisztelettel: Fné Brigi!

Szakértőnk válasza

A részletek ismerete nélkül pontos választ nem lehet adni, és ez nem elsősorban jogi, hanem inkább orvosi kérdés. Jogi szempontból a 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet szerint például:
4. § (1) Előzetes munkaköri alkalmassági vizsgálatot kell végeznib) a munkáltató által foglalkoztatott személynél a munkakör, munkahely, munkakörülmények megváltoztatása előtt
vagy
7. § (1) Soron kívüli munkaköri vagy szakmai alkalmassági vizsgálatot kell végeznif) ha a munkavállaló munkavégzése - nem egészségi ok miatt - 6 hónapot meghaladóan szünetel;
Az Ön által leírtak alapján feltehetően elvégezték az előzetes munkaköri alkalmassági vizsgálatot, mielőtt éjszakai műszakba beosztották volna, a foglalkoztási korlátozások között ugyanis szerepel, hogy valaki dolgozhat-e több műszakos beosztásban, vagy nem. Mivel a leírtak szerint a a GYES vége felé jár, felteszem, hogy munkavégzése több mint 6 hónapig szünetelt, tehát munkába állás előtt el kell mennie az üzemorvoshoz, hogy elvégezze a soron kívüli alkalmassági vizsgálatot  Ha Önnek a cukorbetegsége miatt problémás az éjszakai munka, akkor mindenképpen jelezze az üzemorvosnak, mert első fokon ő bírálja el az alkalmasságot. Ha ezzel nem ért egyet, az orvosi vélemény kézhezvételétől számított 15 napon belül a 10. számú melléklet szerinti „Beutalás másodfokú munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatra\" elnevezésű nyomtatványon kérheti a munkaköri, illetve szakmai alkalmasság másodfokon történő orvosi elbírálását az első fokon eljáró szervnél.
Üdvözlettel,
Dr. Dombrády Andrea