Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Előírja-e a munkaügyi törvénykönyv, hogy maximum mennyit dolgozhat 1 nap cukorbeteg? 2 műszakos munkarendbe dolgozom, eddig max 12 óra volt 1 nap, de beakarják vezetni a 14 órás napi munkát is. 6 napos 12 órás is sok nekem, ezért kérdezem van-e rá törvény hogy mennyit dolgozhatok maximum 1 nap. Elég nehéz fizikai, multiáruházban dolgozom. Köszönettel: Xina (48 éves vagyok)

Szakértőnk válasza

Kedves Érdeklődő! A Munka Törvénykönyve nem tartalmaz külön rendelkezéseket a cukorbetegekre vonatkozóan. Így Önre is az általános szabályok irányadóak, azaz:
A munkaidő-beosztás szabályait (munkarend) a munkáltató állapítja meg.
Általános munkarend esetén a munkaidőt heti öt napra, hétfőtől péntekig kell beosztani.
De a munkáltató a munkavállaló által teljesítendő munkaidőt ettől eltérően, munkaidő-keretben is meghatározhatja. A munkaidőkeret tartama legfeljebb hat hónap vagy huszonhat hét az Ön által említett több műszakos munkarend esetén. Ettől kollektív szerződés esetén el lehet térni, ha az Ön munkahelyén van ilyen, abban másképp is szabályozható a munkaidőkeret tartama. Munkaidőkeret alkalmazása esetén  a munkaidő a hét minden napjára vagy az egyes munkanapokra egyenlőtlenül is beosztható (egyenlőtlen munkaidő-beosztás).
A munkavállaló beosztás szerinti
a) napi munkaideje legfeljebb tizenkét óra,
b) heti munkaideje legfeljebb negyvennyolc óra lehet.
Ha Ön úgy érzi, hogy szervezete számára, egészségi állapota miatt túlságosan megterhelő a teljes munkaidős foglalkoztatás, javasoljuk, hogy fontolja meg a részmunkaidős állás keresését, vagy keresse fel házi orvosát, aki informálni tudja arról, hogy a csökkent munkaképesség megállapításának feltételei fennállnak-e Önnél.
Dr. Dombrády Andrea

cukorbetegwebaruhaz