Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Tisztelt Asszonyom!

Munkahelyváltás előtt állok már csak az orvosi vizsgálat és a szerződés aláírása van hátra.
Egyébként 15 éves korom óta inzulinos cukorbeteg vagyok. Ezt a tényt azóta titkolom a mindenkori munkaadóm előtt, amióta néhány évvel ezelőtt minden ok nélkül kirúgtak és megaláztak az akkori munkahelyemen miután fény derült a betegségre. Azóta, magával a titkolással nem volt semmi gond, hiszen rendszeres sporttal és diétával megtanultam együtt élni a betegséggel, rosszul soha nem vagyok. Most azonban, hogy az orvosi vizsgálat szélesebb körű lesz- vizelet-vizsgálattal és vércukor méréssel- elgondolkodtam mi lesz ha lebukom, mi lesz ha színt kell vallanom.
A konkrét kérdésem az lenne, hogy az orvosi titoktartás intézménye az üzemorvos és beteg viszonyára ugyan úgy vonatkozik-e mint a civil életben, tehát a vállalat magán üzemorvosa semmilyen körülmények között nem adhat ki információt harmadik félnek az egészségügyi állapotommal kapcsolatban. Jól gondolom-e, hogy ö csak a vizsgálati eredmények alapján kiállítja alkalmassági nyilatkozatot miszerint a munkavállaló alkalmas, nem alkalmas vagy részben alkalmas.
Attól félek, ha őszintén beszélek az orvossal az állapotomról, ö esetlegesen úgy állítja ki a nyilatkozatot, hogy pl. próbaidő után menjek vissza egy ” beszélgetésre” vagy konzultációra és ez nyilván már gyanússá válhat a munkaadó részéről. A munkakör egyébként meglátásom szerint cukorbetegek számára abszolút vállalható, irodai munka pénzügyi területen. Amennyiben sikerül eltitkolnom, de később mégis kiderül jogi értelemben milyen következményekkel számolhatok és milyen jogaim vannak a betegség elhallgatásával (ha nincs hatással a munkára akkor magánügynek tekinthető-e?)kapcsolatban, nyilván annak tudatában hogy nem repülőgépet szeretnék vezetni és nem is fegyveres testülethez jelentkezem. A fentiek ismeretében várom válaszát. Tisztelettel H. Gábor

Szakértőnk válasza

Kedves Gábor!
Egyáltalán nem támogatom a cukorbetegség eltitkolását a munkahelyen. Úgy gondolom, ha ezt nyíltan előre elmondja a munkavállaló, akkor nem kerül olyan kellemetlen szituációba, mint Ön, hogy a diabéteszének véletlen kiderülésekor elbocsátják a munkahelyéről. Az a munkahely, amelyik nem hajlandó cukorbetegeket alkalmazni, az biztos, hogy más téren sem fog kiállni a munkatársaiért, így szerintem jobb, ha ez előre kiderül és inkább el sem kezd ilyen helyen dolgozni!
Saját egészségének érdekében is fontos, hogy ismerjék állapotát - még akkor is, ha nem szokott rosszul lenni. Elfogadtatni viszont csak akkor tudja másokkal is a diabéteszét, ha ezt saját maga is el tudja fogadni és fel tudja vállalni. Ráadásul minél inkább titkolunk valamit, az egy folyamatos feszültség forrást jelenthet az érintett számára.
Az orvosi alkalmassági vizsgálat során egyébként csak az a tény kerül be az Egészségügyi könyvébe, hogy alkalmas-e vagy sem, a diabéteszt nem írják bele. Viszont ha elhallgatja orvosa elől a diabéteszének tényét, akkor joggal fogja önt a munkáltatója azzal vádolni, hogy félrevezette orvosát és munkáltatóját, amennyiben ez valamilyen oknál fogva kiderül.
Üdvözlettel!

cukorbetegwebaruhaz