Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Az ügyvéd válaszol - kérdések a cukorbetegek jogairól

dombradyandrea120A cukorbetegek jogaival kapcsolatos kérdéseit felteheti Dr. Dombrády Andrea ügyvéd szakértőnknek, vagy böngészhet az eddig feltett kérdések és válaszok között!

Ha kérdést szeretne feltenni, előzetesen regisztrálnia kell és be kell jelentkeznie oldalunkon! A regisztráció ingyenes.

Miután elküldte kérdését, a Diab-Pont Kft. munkatársai átnézik azt, és a megfelelő szakértőhöz irányítják. A válasz elkészítése szakértőink elfoglaltságától függ, igyekszünk mihamarabb választ adni, de időbeli garanciát nem tudunk vállalni. A Diab-Pont Kft. fenntartja a jogot, hogy az oldal témájához nem illő kérdéseket ne közölje, a kérdés kategória besorolását megváltoztassa, más szakértőhöz irányítsa, illetve a szövegben módosításokat hajtson végre saját belátása szerint.

Felhívjuk figyelmét, hogy az oldalainkon kapott szakértői tanács nem helyettesíti a személyes konzultációt a megfelelő szakemberekkel és ha ennek elmulasztásából Önnek bármi kára származik, azért sem szakértőink, sem a Diab-Pont Kft. semmiféle felelősséget nem vállal!

 

A cukorbetegek jogaival kapcsolatban itt tegye fel kérdését!

 

Eddig beérkezett kérdések:

Tisztelt Ügyvédnő!
2 típusú - 2008-tól végleges igazolással rendelkező - nem szövődményes cukorbeteg, aki a 2010. január 01-től nem vett igénybe adókedvezményt, de adóköteles jövedelemmel rendelkezett az elmúlt években is.
2017 évben visszamenőlegesen, természetesen a jogszabály alapján a birtokában lévő orvosi igazolással megteheti, vagy rá is vonatkozik, hogy csak a kormányrendeletben felsorolt BNO kódok (szövődmény) alapján jogosult az adókedvezményre, tehát a régi igazolása semmis 2010. 01.01-től vagy volt APEH állásfoglalás e tekintetben? Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel Magdolna

Nyugdíjas és 2-es tipusú cukorbeteg vagyok. Kérdésem: ingatlan eladása után a befizetett jövedelemadó után jár-e adó visszatérítés
. Más adóköteles jövedelmem nem volt.
Válaszát előre is köszönöm

anyukám karácsony napján került kórházba cukor betegség gyanu val és szivelégtelenséget is kapott a cukor miatt és a kezelő orvos szeretné másik kórházban is meg vizsgáltattni ilyen esetben gyógyulás érdekében átszillithatja e növér kiséretében törvényesen ha hozzátartozó engedélyezte

A rendőrségnél 22 év munkaviszony után cukorbeteg lett a férjem. Felmondhatnak-e neki ebből kifolyólag, vagy más munkakört ajánlanak fel neki a köteléken belül? Tovább szeretne dolgozni, de félünk, hogy elveszíti az állását? Milyen jogok illetik meg őt ? Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Hölgyem! Uram!
A Következő kérdésre szeretnék választ kapni.
Szövődményes cukorbeteg vagyok. Napi 8 órát dolgozom Megillet e magasabb bér? Vagy csak az adókedvezmény jár? Ha megillet akkor melyik törvény mondja ki? Milyen papírokat kell beszerezni ha jár a magasabb bér?
Részletes válaszát várom.

Üdvözlettel:Bognár Józsefné
Dunaújváros

Tisztelt Szakértő! 1 típusúdiabéteses cukorbeteg vagyok szövödményekkel,aktívan dolgozok fogyatékossági kedvezménybe részesülök, viszont magasabb bérbesorolásban nem.Érdeklődnék,hogy mi a feltétele annak,hogy magasabb bérkategóriába kerüljek és valójában ez mennyit is jelent pl:minimálbér esetébe.Köszönettel várom válaszát.

Dr. Dombrády Andrea!

A nevem Zöld Beatrix, és adókedvezménnyel kapcsolatban érdeklődnék. Több oldalon is megjelent egy hír, ami elbizonytalanított az adókedvezmény igénybe vétel lehetőséggel kapcsolatban.

A hír szerint (http://www.nepbetegsegek.hu/jo-hir-a-cukorbetegeknek-diabetesz.html) :

"Magasabb bérbesorolás és több tízezer forintnyi adóvisszatérítés jár a cukorbetegeknek, függetlenül attól, hogy milyen besorolású és mértékű a betegségük."
...
"Adókedvezmény érvényesítésénél a kedvezmény havi mértéke a mindenkori minimálbér 5 %-a. Valamint ezen felül havi 5500 forintnyi adójóváírást kap az a beteg, aki rendelkezik a megfelelő szakorvosi igazolással."

A hivatkozott jogszabályok: 15/1990. (IV.23.) SZEM rendelet,
49/2009. (XII. 29.) EÜM rendelet

Én 1-es típusú cukorbeteg vagyok, és idén kezdtem dolgozni, a havi 5500 Ft kedvezményt sikerült elintéznem a munkahelyemen (szükséges dokumentumokat beadtam). A szöveg viszont 2 féle, egyszerre érvényesíthető kedvezményről ír. Lehetséges, hogy a másik kedvezmény feltétele valamilyen cukorbetegséggel kapcsolatos súlyos szövődmény? Vagy eleve 2. típusú cukorbetegségre vonatkozik?

Mert ebben az esetben megtévesztő a szöveg, hiszen a 2 kedvezmény nem érvényesíthető egyszerre.

Kérném szépen a segítségét a fenti kérdésben.

Válaszát előre is köszönjük.

Tisztelettel: Zöld Beatrix és Petrovics Ferenc

Kedves Dr. Dombrády Andrea!

A kérdésem a szabadság kérdését érinti.
Mivel egy cukorbetegnek többször kell orvoshoz járnia,mint egy egészséges embernek,van-e valami jogszabály vagy bármi,ami előírná vagy lehetségessé tenné,hogy az ember ne a szabadságából vegye el ezeket napokat?
Esetleg plusz napokat lehet-e kérni,kérvényezni ezekre az esetekre?
A válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Baranyi Annamária

Tisztelt Asszonyom!

Munkahelyváltás előtt állok már csak az orvosi vizsgálat és a szerződés aláírása van hátra.
Egyébként 15 éves korom óta inzulinos cukorbeteg vagyok. Ezt a tényt azóta titkolom a mindenkori munkaadóm előtt, amióta néhány évvel ezelőtt minden ok nélkül kirúgtak és megaláztak az akkori munkahelyemen miután fény derült a betegségre. Azóta, magával a titkolással nem volt semmi gond, hiszen rendszeres sporttal és diétával megtanultam együtt élni a betegséggel, rosszul soha nem vagyok. Most azonban, hogy az orvosi vizsgálat szélesebb körű lesz- vizelet-vizsgálattal és vércukor méréssel- elgondolkodtam mi lesz ha lebukom, mi lesz ha színt kell vallanom.
A konkrét kérdésem az lenne, hogy az orvosi titoktartás intézménye az üzemorvos és beteg viszonyára ugyan úgy vonatkozik-e mint a civil életben, tehát a vállalat magán üzemorvosa semmilyen körülmények között nem adhat ki információt harmadik félnek az egészségügyi állapotommal kapcsolatban. Jól gondolom-e, hogy ö csak a vizsgálati eredmények alapján kiállítja alkalmassági nyilatkozatot miszerint a munkavállaló alkalmas, nem alkalmas vagy részben alkalmas.
Attól félek, ha őszintén beszélek az orvossal az állapotomról, ö esetlegesen úgy állítja ki a nyilatkozatot, hogy pl. próbaidő után menjek vissza egy ” beszélgetésre” vagy konzultációra és ez nyilván már gyanússá válhat a munkaadó részéről. A munkakör egyébként meglátásom szerint cukorbetegek számára abszolút vállalható, irodai munka pénzügyi területen. Amennyiben sikerül eltitkolnom, de később mégis kiderül jogi értelemben milyen következményekkel számolhatok és milyen jogaim vannak a betegség elhallgatásával (ha nincs hatással a munkára akkor magánügynek tekinthető-e?)kapcsolatban, nyilván annak tudatában hogy nem repülőgépet szeretnék vezetni és nem is fegyveres testülethez jelentkezem. A fentiek ismeretében várom válaszát. Tisztelettel H. Gábor

cukorbetegwebaruhaz