Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Tisztelt Doktornő!

Két éve sikertelenül próbálkozunk babatervezéssel. Nőgyógyászom nem talált semmi eltérést, azonban felvetette, hogy IR is állhat a sikertelenség hátterében, ezért elküldött terheléses vércukor és inzulin vizsgálatra, valamint hormonpanelt is kért, mielőtt petevezeték átjárhatósági vizsgálatot, vagy méhtükrözést végeznénk. Férjem kivizsgálása folyamatban van.
Megkaptam az alábbi eredményeket:

Éhgyomri vércukor: 5,0
120' vércukor: 4,4

Éhgyomri inzulin: 4,66
120' inzulin: 15,31

Vizeletből glükózt, acetont nem mutattak ki. Édesapám évek óta inzulinozza magát, cukorbeteg, nagymamám szintén. A laborban csak annyit mondtak, hogy nem túl jó, ha a terheléses cukorszint alacsonyabb az éhgyomrinál, mivel valószínű, hogy van egy magas inzulintermelés valahol a 120 perc alatt, ami hirtelen lenyomja a vércukor szintemet. Gyakran fáj a fejem, és picit tompábbnak érzem magam, homályosan látok, eddig arra gondoltam, hogy vérnyomás, de az mindig 120/80. Édesapám tapasztalata, hogy az alacsony vércukor szint okoz ilyen tüneteket. Véleménye szerint fennállhat IR gyanúja? Kezelőorvosom sajnos nem elérhető két hétig. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel!

Szakértőnk válasza

Kedves Érdeklődő!

Laposabb cukorgörbéje felveti inzulinrezisztencia gyanúját, bár inzulinszintje mindkét időpontban a normál tartományon belül van. Állapota valószínűleg életmódváltással (testmozgás, étkezés) rendezhető lesz.

Jó egészséget kívánok!
Üdvözlettel!
Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

cukorbetegwebaruhaz