Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

7 éve diétázom és gyógyteát iszom emelkedett cukorértékeim miatt. 6-7 között vannak az értékek, az étkezés utáni pedig 8 alatt. Teljes kiőrlésű liszteket használok, magam sütöm a kenyeret, nem használok cukrot, nem iszom üdítőket, szóval igyekszem betartani a szabályokat. A súlyom tartottam, 61 kg, 158 cm és 62 éves vagyok.
Orvost váltottam költözés miatt, aki szükségesnek tartotta a terheléses cukorvizsgálatot, mely szerint az éhgyomri érték 6,1, a 120 perces pedig 12,8 lett. Rettenetesen izgultam a vérvétel miatt, mert 2010-ben mellrákom volt és a kemoterápia tönkretette a vénáim, nehézkes a vérvétel. Talán egy kis vérvételi fóbiám is van. Vérvétel közben sajnos elájultam. Az eredmény ismeretében a dr-nő Meforalt írt fel, melyet 3 hónapja szedek, de sajnos 3 kg-ot híztam is!
Elég sokszor görcsölök tőle még mindig, pedig étkezés közben veszem be, néha hasmenésem is van, de a hízás... Nem tudok kibékülni vele. Úgy gondolom, talán kissé korai volt a gyógyszer, eddig sem voltak rossz eredményeim. A HgA1c értékem 6,1-6,4 között mozgott az elmúlt években. Csupán az 1 terhelés alapján szedem a gyógyszert. Szeretném abbahagyni, gondolom fokozatosan lehet csak. Azt gondolom, hogy az elhízás talán nagyobb kárt okoz az esztétikai problémákon kívül, mint a kissé magasabb értékek. Nem csak hiúsági kérdés. Szeretném tudni, hogy mi az Ön véleménye. Hétfőn megyek az orvosomhoz szintén ezzel a kéréssel.
Köszönöm válaszát, tisztelettel: Finta Éva

Szakértőnk válasza

Kedves Éva!
A magasabb vércukorértékek nagyobb egészségügyi problémát jelentenek, mint az Ön esetében észlelt súlygyarapodás. A cukorterhelés eredménye alapján én is indokoltnak tartanám a gyógyszerszedést. Beszélje meg kezelőorvosával a mellékhatásokat, és ha ő is javasolja, akkor esetleg gyógyszerváltás, vagy a gyógyszer adagjának csökkentése segíthet.

Üdvözlettel!

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

cukorbetegwebaruhaz