Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Tisztelt Doktornő!

Kb. 2 hónapja emésztőszerv-rendszeri panaszaim jelentkeztek (alkalomszerűen megjelenő, napokig tartó hasmenés, hányinger, fáradékonyság, szédülés, alkalmanként étvágytalanság), amik azóta sem szűntek meg. A tüneteim megjelenésekor kivizsgáltak (vérvétel, UH), hasnyálmirigy-problémára, majd hepatitisre gyanakodott a kezelőorvosom, viszont minden tünetem negatív lett. Mivel a panaszaim azóta is időszakosan megjelennek, a férjemnek eszébe jutott, hogy esetleg a vércukor szintemmel lehetnek ezek kapcsolatban, így elmentem egy magánlaboratórimba inzulinrezisztencia vizsgálatra. Itt az alábbi értékek jelentek meg:
glükóz terhelés 0' : 5,8 mmol/L, inzulin 0' : 5,7 mIU/L
glükóz terhelés 60': 10,8 mmol/L, inzulin: 72,5 mIU/L
glükóz terhelés 120': 7,8 mmol/l, inzulin: 47,8 mIU/L
HOMA-IR: 1,5
Úgy tűnik, hogy egy az eredmények egy picit kívül esnek a laboratórium által feltüntetett referenciatartományon. Lehet-e közük ezeknek az értékeknek a szédüléshez, vagy az emésztőszerv-rendszeri tüneteimhez?
Szükséges-e a fenti értékekkel orvoshoz fordulnom? Ha igen, milyen szakembert javasol?
Ha nem, szükséges-e Ön szerint az étkezésem, életvitelem során valamire odafigyelnem?

Köszönettel:

Edina

Szakértőnk válasza

Kedves Edina!

Eredményei a határértéken vannak, és a szédülés hátterét magyarázhatja a cukorterhelés lelete. Első körben elegendő lenne háziorvosával konzultálnia. Az eredményei valószínűleg csak életmódkezelést tesznek szükségessé. Étkezési tanácsadás miatt javaslom, hogy keressen fel egy dietetikust is.

Üdvözlettel!
Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

cukorbetegwebaruhaz