Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Tisztelt Doktornő!

Az édesanyámnál (60 éves) 2012-ben rosszindulatú daganatot regisztráltak. Addig semmilyen egészségügyi problémája nem volt. A daganat kezelésére 8 kemoterápiát kapott. Szerencsére ma már a leletei alapján jól van. A legutóbbi fél éves kontrollon viszont a laboreredmény magas 8-as cukrot mutatott, de a vizeletben nincs. A kezelő orvosa a háziorvoshoz küldte, mert kezelni kell. A háziorvos gyógyszeres kezelést javasolt, de mivel édesanyám nem tudja a gyógyszereket lenyelni, más lehetőséget kért. Az orvos azt mondta adnak egy kis inzulint. 8-as cukorra ez a megoldás? Anyukám a diétát választotta. 1 hónap után az újabb cukoreredmény 8,5 lett. A vizeletben nincs cukor.
A kemoterápiás kezelés más negatív hatást is okozott: zsibbadás a lábakban, nyálkahártya szárazság, szürkehályog az egyik szemen. (ekkor még a véreredmények normális vércukrot mutattak)
Az lenne a kérdésem,hogy mit lehetne tenni, hogy a vércukorszint normális értéket mutasson? Illetve lehet ez is kemo mellékhatása?

Válaszát megköszönve:
Tóth Virág

Szakértőnk válasza

Kedves Virág!

Leveléből nem derül ki, hogy pontosan milyen kezelést kapott, de a magas vércukorérték lehet egyes kemoterápiás szereknek a mellékhatása.
Erre a vércukorszint emelkedésre elvileg elegendő lenne a diétás kezelés. Javaslom, hogy folytassák még tovább, illetve kérjék dietetikus segítéségét.

Jó egészséget kívánok!
Üdvözlettel! Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

cukorbetegwebaruhaz