Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Tisztelt Doktornő!

Th: 4-5-5 Humalog, 21 órakor 18 Lantus Solostar, 2x500 mg Meforal

Mint derült égből a villámcsapás, úgy jelentkeznek az utóbbi időben a hypoglykaemiás tünetek és eredmények. Nagyon sokszor olyan eredményeket mérek, amire nem számítottam az elfogyasztott szénhidrátmennyiség után. 2016. 01. 09. 07:45 h. 8,70. A jelzett éhomi vércukor után reggeliztem, délben ebédeltem és beadtam mindkét esetben a 4-5 Humalogot. Egy jó óra múlva éreztem, hogy valami nincs rendben, hypoglykaemiás tüneteket éreztem, de az ebédre elfogyasztott szénhidrát után ezt lehetetlennek tartottam. Rögtön szénhidrátot fogyasztottam és ennek ellenére egyre rosszabbul lettem. 13:40-kor 2,80-as vércukrot mértem és addig is nagyon sok szénhidrátot fogyasztottam, 14:00 órakor a vércukrom a rengeteg szénhidrát ellenére is csak 3,40 mmol/l volt. A rengeteg bevitt szénhidrát megtette a hatását, mert 17:40-kor a vércukrom már 18,60 volt. Lefekvéskor 16:00 mmol/l volt a vércukrom. Igyekszem betartani a játékszabályokat 1983. óta és hosszú ideig nem is nagyon volt gondom a cukrommal. Amióta inzulint (2002. 06. 03.) is használok, azóta vannak problémáim. Mit tehetek, hogy elkerüljem a hypoglykaemiás tüneteket és miért jelentkeznek váratlanul az alacsony vércukrok megfelelő. vagy annál is több szénhidrát elfogyasztása után. Tisztelettel és öüdvözlettel: Schroff Károly

Szakértőnk válasza

Kedves Károly!
A hypoglikémia hátterében nem mindig sikerül megtalálni a kiváltó okot. Az Ön esetében szóba jöhet, hogy gyorsabban szívódott fel a beadott inzulin (esetleg eltalált egy kis eret szúrás közben), lassabban szívódott fel az elfogyasztott szénhidrát (esetleg több komplex szénhidrátot tartalmazott az ebéd), időjárási tényezők szerepe vagy az ünnepek alatti pihenés után relatíve sok volt a mozgás, amit az újév elindulásával végzett, emiatt eshetett le a vércukorszintje.
Mindenképpen javaslom, hogy hypoglikémia esetén elsőként 4-5 szem szőlőcukrot fogyasszon, így gyorsabban rendeződik a vércukorszintje és kisebb lesz az órákkal később mért vércukor-emelkedés mértéke.
Üdvözlettel! Dr. Zsuzsanna

cukorbetegwebaruhaz