Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Tisztelt Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna !

Érdeklődnék, hogy a hypoglikémiának hosszútávon milyen következményei lehetnek a szervezetre és mennyire jellemző, hogy tartóssá válik az adott probléma?

Köszönöm előre is a válaszát!

Szakértőnk válasza

Kedves Érdeklődő!

Tartós és gyakori hypoglykémia után kialakulhat a hypoglykémia-érzet hiánya, amely a szervezet csökkent hypoglykémia felismerési képességét jelenti. Emiatt sok esetben csak alacsonyabb vércukorszint mellett jelentkeznek hypós tünetek, így csak súlyosabb állapotban került felismerésre a hypoglykémia. Ez az állapot általában csak átmeneti, és javítható vércukorérzet-tréninggel.

Gyakran foglalkoztatja a cukorbetegeket, hogy idegrendszeri károsodás kialakulhat-e hypoglykémia után? Súlyos, eszméletvesztéssel és görcsökkel járó hypoglykémia után ez előfordulhat. Szintén jelentkezhet csak átmeneti jelleggel, pl. érzészavar, beszédzavar, bénulás, gyengeség formájában. Ezek a tünetek ritkán (!) maradandóak lehetnek és az ismétlődő, súlyos hypók személyiségzavarhoz, leépüléshez vezethetnek. Szeretném kiemelni, hogy ezek az eltérések csak igen ritkán és nem egyértelműen alakulnak ki.

Üdvözlettel!
Dr. Zsuzsanna

cukorbetegwebaruhaz