Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Regisztráció

Legújabb kérdések szakértőinkhez

Tisztelt Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna !

Érdeklődnék, hogy a hypoglikémiának hosszútávon milyen következményei lehetnek a szervezetre és mennyire jellemző, hogy tartóssá válik az adott probléma?

Köszönöm előre is a válaszát!

Szakértőnk válasza

Kedves Érdeklődő!

Tartós és gyakori hypoglykémia után kialakulhat a hypoglykémia-érzet hiánya, amely a szervezet csökkent hypoglykémia felismerési képességét jelenti. Emiatt sok esetben csak alacsonyabb vércukorszint mellett jelentkeznek hypós tünetek, így csak súlyosabb állapotban került felismerésre a hypoglykémia. Ez az állapot általában csak átmeneti, és javítható vércukorérzet-tréninggel.

Gyakran foglalkoztatja a cukorbetegeket, hogy idegrendszeri károsodás kialakulhat-e hypoglykémia után? Súlyos, eszméletvesztéssel és görcsökkel járó hypoglykémia után ez előfordulhat. Szintén jelentkezhet csak átmeneti jelleggel, pl. érzészavar, beszédzavar, bénulás, gyengeség formájában. Ezek a tünetek ritkán (!) maradandóak lehetnek és az ismétlődő, súlyos hypók személyiségzavarhoz, leépüléshez vezethetnek. Szeretném kiemelni, hogy ezek az eltérések csak igen ritkán és nem egyértelműen alakulnak ki.

Üdvözlettel!
Dr. Zsuzsanna