Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Az orvos válaszol - kérdések a cukorbetegségről

nagyszakallzsuzsa120Cukorbetegséggel kapcsolatos kérdéseit felteheti Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna diabetológus orvosszakértőnknek, vagy böngészhet az eddig feltett kérdések és válaszok között!

Ha kérdést szeretne feltenni, előzetesen regisztrálnia kell és be kell jelentkeznie oldalunkon! A regisztráció ingyenes.

Miután elküldte kérdését, a Diab-Pont Kft. munkatársai átnézik azt, és a megfelelő szakértőhöz irányítják. A válasz elkészítése szakértőink elfoglaltságától függ, igyekszünk mihamarabb választ adni, de időbeli garanciát nem tudunk vállalni. A Diab-Pont Kft. fenntartja a jogot, hogy az oldal témájához nem illő kérdéseket ne közölje, a kérdés kategória besorolását megváltoztassa, más szakértőhöz irányítsa, illetve a szövegben módosításokat hajtson végre saját belátása szerint.

Felhívjuk figyelmét, hogy az oldalainkon kapott szakértői tanács nem helyettesíti a személyes konzultációt a megfelelő szakemberekkel és ha ennek elmulasztásából Önnek bármi kára származik, azért sem szakértőink, sem a Diab-Pont Kft. semmiféle felelősséget nem vállalnak!

 

A cukorbetegséggel kapcsolatban itt tegye fel kérdését!

 

Eddig beérkezett kérdések:

Tisztelt Doktornő! Szeretnék érdeklődni, hogy hogyan intézhetem el a magasabb bért mivel cukorbeteg vagyok. Mi a menete. Üdvözlettel:Révész Katalin

Tisztelt dr. Nő,ÚR
10 éve vagyok 2. típusú /tablettás/ cukorbeteg, idáig egy műszakos munkakörben dolgoztam, azonban most a munkáltatóm egy ügyeleti rendszert szeretne rám erőltetni, éjszaka, hétvégén, bármikor.
Kérdezném, hogy hogyan tudom ezt kivédeni a betegségemre hivatkozva, mert felborulna az eddig bevált, beállított életrendem.
mik a lehetőségeim a visszautasításra?

Köszönöm

Tisztelt doktornő!

Több éve nem múló fáradtságérzet, levertség, és nehéz koncentráció és aknék jelenléte miatt mentem el a 3 pontos cukorterheléses vizsgálatra.
Értékeim:
Glükóz:
0’ 4,9 mmol,
60’ 4,9 mmol,
120’ 4,3 mmol.

Inzulin:
0’ 7,9 mIU
60’ 78,0 mIU
120’ 18,8 mIU
Homa-ÍR: 1,7

Kérem nézze meg, hogy inzulinrezisztenciám van-e. Köszönöm!

Tisztelt Doktornő!
PCO-t állapítottak meg nálam, ezért voltam inzulinrezisztencia vizsgálaton, ahol az alábbi értékeket kaptam.
Éhgyomri glukóz (plazmából) 4,5 mmol/l
60 perces glukóz 6,4 mmol/L
120 perces glukóz 5,0 mmol/L

Inzulin 7,4 mIU/L
nzulin 60 perc 146,2 mIU/L
Inzulin 120 perc 54,3 mIU/L
Inzulin rezisztencia (HOMA index) 1,48
Az lenne a kérdésem, hogy fent áll nálam az inzulinrezisztencia vagy sem?
Előre is köszönöm szépen a segítségét!

Tisztelt Dr. Nő/Úr

Körülbelül 4 éve mondták ki rólam hogy II típusú cukorbetegségem van. meforal gyógyszert írtak fel (2x500mg os naponta). Akkoriban 8 - 9 cukrom volt éhgyomorral.
Nem sokat ettem évekig hátha segít, igaz nem mondhatnám hogy megválogattam az étkeket(sőt), és hiába mozogtam sokat, biciklizés gyaloglás, nem fogytam. Cukrom sem volt jó. Most fiammal össze állítottunk egy 1100-1200 kcal / 120-130g diétát (ügyelve a lassú és gyors felszívódású Ch ra). Mérünk mindent. 1 hete alkalmazzuk. Bírom nincs fáradtság éhség érzet, a cukrom éhgyomorri lement 6.7-7 egységre. Viszont a súlyom nem csökken. Kereken 100 kg vagyok, magasságom 163 cm.
Túl korai még ezt a súly csökkenést várni, vagy változtatni kéne az étrenden, netán mi lehet az oka, mi ilyenkor az eljárás (hogy elérjük a súly csökkenést is) ?
És mire figyeljünk a diéta alatt/ mikor és miért mérjünk vércukrot, mikor lenne várható fogyás?
Előre is köszönöm. 54 éves nő.

Tisztelt Doktornő!

30 éves vagyok, 7 hónapja szültem. Korábban már diagnosztizáltak nálam PCOS-t, sikerült lefogynom életmódváltással, sporttal. Van rajtam 10 kiló plusz, de egyszerűen nem akar megindulni, hiába teszem meg ugyanazt, amit előző alkalommal, amikor 20 kg-ot sikerült leadnom. Többször érzem, ha nem eszek 2 óránként, hogy rosszul vagyok, tapasztalom a Hipozás tüneteit. A családban van cukorbeteg, ezért ismét megcsináltattam a terheléses cukortesztet, nem-e inzulin rezisztencia áll a háttérben.

Ön szerint mi lehet a baj? Ez az alacsony éhhomi inzulin jelenthet valamit?

Glucose 4,3 mmol/L
60 perces glucose 7,4 mmol/L
120 perces glucose 5,4 mmol/L
Inzulin 2,8 mIU/L
Inzulin 60 perc 49,2 mIU/L
Inzulin 120 perc 45,0 mIU/L
TSH 2,690 mIU/L

Üdvözlettel:
Markov Magdolna

Tisztelt doktornő, tisztelt doktor úr!

Csaladunkban apukám cukorbeteg, napi gyógyszerei Vidonorm 4 mg/5mg napi 1 tabletta, Nebilet 5 mg napi 1 tabletta, Meforal 500 mg napi 2x1 tabletta. Vércukorértéke 7-10 között mozog. Lábfejei folyamatosan zsibbadtak ( autóvezetésben már problémát jelent ), gyakori fejfájàsa van, sokszor fáradt. Napi 3 alkalommal étkezik, nem tart szigorú diétát. A kérdésem az, hogy hogyan állítható meg lábában a zsibbadás terjedése, az érszűkület? Hogyan javítható ?
Egy 2015-ös cikkben itt a weboldalon írtak egy pécsi gyógyszerről, melyet érszűkület ellen fejlesztenek ki. Van már ilyen készítmény?
Valamint, mit tanácsol apukámnak, min kéne változtatnia és hogyan hogy legalább ne romoljon tovább az áĺlapota?

Válaszát köszönöm!
Rajkó Ágnes

Tisztelt Doktor/no.

120 perces glukoz terheleses vizsgalatom alacsony glukoz erteket mutatott 120 percnel.Milyen betegseg alhat a hatterben?34 eves vagyok\183cm\83kg.Sportos testalkatu.Hizekonysag nincs.
Glukoz 0' 4,3 mol
Glukoz 60' 3,3 mol
Glukoz 120 ' 1,7 mol

Inzulin 0'. 3,1
Inzulin 60' 34,7
Inzulin 120' 4,2
Tuneteim hypoglikamiara utalnak a labor eredmeny szerint.
Velemenyere lennek kivancsi.
Milyen tovabbi vizsgalatokat kellene elvegeznem vagy az erek nem annyira kiugro?
Koszonettel,
Polgar Zoltan

Kedves DRNŐ/ÚR! Sikeres terhesség tervezese érdekében ellenőriztettem értékeket, mely kiértékelésében szeretnék segitséget kérni. Éhgyomri glükoz :4,8 mmol/l, 120 perces glükoz: 4,3,, Inzulin éhgyomri:7,8 mlU/L , 120 perces Inzulin 25,8, Inzulin Homa index:1,66. KÖSZÖNETTEL!

Tisztelt Doktornő! Kérdésem az lenne, hogy ezen értékek alapján lehet e inzulinrezisztenciám?
Glükóz éhgyomri: 5,5
60 perc: 5,8
120 perc: 5,1
Inzulin: 6,37
60 perc: 27,30
120 perc: 38,60
Válaszát köszönöm! Andrea

cukorbetegwebaruhaz