Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Kedves Gyöngyi! Két hónapos cukorbeteg vagyok. Gyűjtöm az információkat, tanulom a tanulható ismereteket, gyűjtöm a tapasztalatokat. Nem egyszerű, de határozottan úgy érzem fejlődők. A minap kaptam ajándékba egy ismerőstől egy édesítőszert, mely gyógyszertárból származik. Sajnos csak a gyógyszertár neve, címe, az árú neve szerepel rajta. A tartamával, használatával kapcsolatban semmi. Felhítam a gyógyszertárat, hogy megtudjam korlátlan mennyiségben lehet-e használni, vagy van szénhidrát tartalma és beszámítandó a napi mennyiségbe, de meglepetéssel tapasztaltam, hogy nagyon bizonytalan választ kaptam. Úgy éreztem nem tudja a választ, akivel beszéltem. Nos erre szeretnék választ kapni. Kérem, ha tud segítsen nekem ebben. A szer neve: RCP szorbimid. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel:ubics

Szakértőnk válasza

Kedves Ubics!
Minden gyógyszertárnak vannak saját laboratóriumukban készített gyógyszerei vagy egyéb termékei. Ilyen az Ön által említett RCP szorbimid is, amely az internetről szerzett információim alapján a Budai Mérleg Patika készítménye (ez a címkén feltüntetésre kell hogy kerüljön).
Ennek a készítménynek a pontos összetélele 1000g-ban: 3g szacharimid-natricum (szaharin) és 997g szorbitum (szorbit).
A szorbit cukorhelyettesítő (cukoralkohol), amely a vércukrot nem közvetlenül, hanem a májban glukózzá történő alakulást követően, időben elhúzódóan emeli, tehát lassan felszívódó. Mivel a szorbit édesítőereje kb. fele olyan édes, mint a cukor, ezért szacharinnal kombinálják, és így érik el, hogy a cukorhoz hasonló édesítő erejű és állagú édesítőszer jöjjön létre. Szénhidráttartalma a cukoréval közel azonos (az ön által említett RCP szorbimid szénhidráttartalma: 99,7g/100g), így ezt mindenképpen bele kell számolni a napi szénhidrátmennyiségbe! A cukoralkoholokból összesen a javasolt napi mennyiség maximum 50g. A szorbit az arra érzékenyeknél haspuffadást és hasmenést is okozhat, ezért ebből napi 20-30 gramm fölötti mennyiség kerülendő.
Az RCP szorbimid édesítőszert általában sütéshez ajánlott használni, mivel állaga és édesítőereje is nagyon hasonlít a cukoréhoz, így a sütemény nem lesz lapos, nem esik szét és megfelelően édes is lesz.
Kereskedelmi, patikán kívüli forgalomban Glukonon néven kapható nagyon hasonló, azonos összetevőket tartalmazó készítmény.
Az édesítőszerek hatóanyagairól további érdekes információkat olvashat a honlap tudástár menüpontjában, és a forgalomban lévő édesítőszerek széles választékát tekintheti meg a webáruházban. Biztos vagyok abban, hogy Ön is megtalálja az Ön számára legkedvezőbb termékeket.
További kérdéseit is szeretettel várom!
Kiss Gyöngyi

cukorbetegwebaruhaz