Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Ca-Mg elszivodasi problemaim vannak, valoszinuleg oroklott.Hiaba szedem a tablettakat nem szivodik fel.GYogyszertarban kerdeztem van e Ca-Mg injekcios formbana.Azt mondtak egyutt nincsen, csak Ca magaban, Mg nincs.Az interneten keresgelve viszont talaltam egy ilyen\"MAGNESIUM SULFURICUM PHARMAMAGIST 1 g/10 ml oldatos injekció \" termeket.Kerdesem az lenne hogy kaphato e a patikakban , valamint hogy hasznalhato e a ket injekcio kulon kulon egy idoben, es ha igen hogyan?Azt is lattam hogy venykoteles, tehat orvos kene felirja ..en viszont roman allampolgar vagyok..ha az itteni haziorvsom felirja ott kivalthato e a recept?Nallunk is sajnos csak Ca kaphato magaban,. nekem viszont mind2re szuksegem lenne. Valaszat elore koszonom, Renata

Szakértőnk válasza

Tisztelt Hölgyem!
A kalcium mint Calcimusc, a magnézium pedig az említett injekció formában elérhető. A magnézium injekciót nagyon ritkán keresik, ezért valószínűleg minden patikában meg kell rendelni. Ezeket az injekciókat viszont csak lassú infúzióban lehet beadni, kórházi, vagy rendelőintézeti körülmények között, mert a hirtelen kalcium és magnézium ion koncentráció változás a keringés összeomlásához vezethet. Ezért én nem javasolnám az injekció formát, mert rendszeres orvosi kontrollt igényel, ami nem illeszthető be a normál napi rutinba.
Kérdés, hogy eddig milyen só formájában pótolta a kalciumot és magnéziumot. A szervetlen sók ugyanis rosszabbul szívódnak fel, mint a szerves sók. Emellett a két ion együttes bevitele is ront a felszívódáson, mert mind a magnézium, mind a kalcium kétértékű ion, és ugyanazon a csatornán át jutnak be a szervezetbe. Ezért érdemes olyan napi tabletta bevételi rutint kialakítani, hogy a kalcium és magnézium készítmények között legalább 1-2 óra teljen el. Magnézium készítményből a MagneB6 Extrát javasolnám, napi 3x1-es adagolással, mellette Citrokalciumból szintén napi 3x1 tablettát. A Citrokalciumot étkezés előtt fél órával, a Magne B6 Extrát étkezés után fél órával. Így mindkét iont szerves só formájában pótolja, napi 3 adagra elosztva, és az készítmények között 1 óra szünettel, ezzel a leghatékonyabb felszívódást lehet elérni.
Üdvözlettel,
Kiss Gyöngyi

cukorbetegwebaruhaz