Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Regisztráció

Legújabb kérdések szakértőinkhez

Tisztelettel kérdezném, hogy a receptre felírható patika cukor milyen összetevőkből áll, milyen a GI-je? Van-e benne gyümölcscukor, vagy glükonon? Mennyi mennyiséget lehet belőle fogyasztani? Sütésálló-e?

Szakértőnk válasza

Kedves Érdeklődő!
A gyógyszertárban készített Sorbimid édesítőszer, szorbit tartalmú. A szorbit édesítőereje fele a cukorénak, ezért szacharin hozzáadásával növelik édesítő hatását. Jól használható a sütemények készítéséhez. Energiatartalma azonos a cukoréval (grammonként 4 kcal, azaz 16.8 kJ). A szervezetben lassan bomlik le, a vércukrot a cukornál kevésbé emeli. Glikémiás indexe 30 alatti. A cukorral ellentétben az emberi szervezetben való lebontásához nem szükséges az inzulin, a tiszta szorbitot ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Ésszerű mennyiségben biztonsággal fogyasztható. Mellékhatás: haspuffadást, bélgörcsöket, hasmenést okozhat, ezért napi 30 g-nál nagyobb mennyiségben nem javasolt fogyasztani. Egy éves kor alatt fogyasztása tilos, mert a gyermekekben ekkor még nem alakul ki a lebontásához szükséges enzim.
Üdvözlettel: Dr. Kiss Gyöngyi