Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Tisztelt gyógyszerésznő!

Az lenne a kérdésem, hogy ha szétrágom illetve apró darabokra töröm a gyógyszert, akkor lesz-e valami komolyabb bajom tőle, illetve a gyógyszer hatásfoka mennyire csökken vagy esetleg elmarad-e? Elolvastam a betegtájékoztatót a tabletta szedésével kapcsolatban, de sajnos én nem tudom egészben lenyelni ezt a hatalmas tablettát. Próbáltam már GLOUP-al is, de ezzel sem sikerült! A merckformin gyógyszert lehetne-e szirupos vagy más fajta "könnyen" lenyelhető gyógyszerrel helyettesíteni? Előre is köszönöm mihamarabbi válaszát!

Szakértőnk válasza

Tisztelt Érdeklődő!
Köszönjük, hogy kérdésével hozzánk fordult.
Sajnos, nem tudok kedvező hírekkel szolgálni Önnek. Az XR jelzés ill. a retard szó a gyógyszer nevében utal arra, hogy egy módosított felszívódású tablettáról van szó. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a tabletta felületére felvitt filmréteg összetétele és vastagsága biztosítja azt, hogy a hatóanyag az Önnek megfelelő, elhúzódó ütemben szabaduljon fel a tablettából, folyamatos egyensúlyt tartva a szervezetében. Ha ez a filmréteg megsérül (rágás, összetörés hatására), akkor éppen annak a célnak nem tud megfelelni, amiért pont ezt a gyógyszert írta fel Önnek az orvosa, és valóban nem kívánt hatásokat is kiválthat, tehát semmiképpen sem szabad összetörni, összerágni azt.
Sajnos, az összes többi metformin hatóanyagú gyógyszer is filmtabletta, ami nem törhető, egészben kell lenyelni. Viszonylag kisebb méretű a Meforal 500 mg és a Merckformin 500 mg-os filmtabletta, ezek kerek alakúak, az Adimet 500 mg filmtabletta is kisebb, az pedig hosszúkás alakú.
Mindenképpen javaslom, hogy keresse fel orvosát, aki a gyógyszerbevételi problémája ismeretében esetleg át tudja állítani a terápiát azonos hatóanyag tartalmú másik készítményre, ha Ön vállalja a napi többszöri adagolást, vagy ha egészségi állapota lehetővé teszi, akár írhat más hatóanyag tartalmú készítményt is Önnek a vércukorszint megfelelő szabályozásához.
Bízom benne. hogy orvosával megtalálják a megfelelő készítményt!
Üdvözlettel: Dr. Kiss Gyöngyi

cukorbetegwebaruhaz