Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Regisztráció

Legújabb kérdések szakértőinkhez

Tisztelt Uram/ Hölgyem,
Az érdekelne, hogy köteles vagyok-e átvenni olyan inzulint, ami fel lett bontva. Nem a dobozra gondolok, hanem a dobozban lévő perforált tartóra. Az egyik gyógyszertárban csak magát a partont (lantus) akarták oda adni egy zacskóban. Viszont így könnyebben összetörhet és nem is tartom normális dolognak. Miután nem vettem át, vissza kellett mennem, mert nem volt több raktáron. Mikor vissza mentem ugyanazt a patront akarta oda adni a gyógyszerész. ????
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel, Enita

Szakértőnk válasza

Tisztelt Hölgyem!
Amennyiben az orvos a recepten ampullaszámban határozza meg a beteg részére kiadandó inzulin mennyiségét, akkor a 44/2004. ESzCsM rendelet alapján a patikának nincs mérlegelési joga, és pontosan annyi ampullát köteles kiadni, amennyi a recepten szerepel. Ez együtt jár azzal is, hogy az injekció eredeti dobozát sajnos, bontani kell. A jogszabály szerint ilyen esetben a kiadott injekció csomagolásán (pl. a papírzacskón) fel kell tüntetni az eredeti doboz felületén szereplő legfontosabb adatokat, továbbá mellékelni kell a betegtájékoztató másolatát is. Amennyiben a belső csomagolás lehetővé teszi, természetesen arra kell törekedni, hogy azzal együtt kerüljön kiadásra az ampulla. Ha a belső csomagolás a szétválasztás során esetleg megsérül, vagy a fizikai behatások (pl. ütődés) elleni védelemre nem alkalmas, olyan csomagoló anyagot célszerű helyette választani, amelyben az ampulla épsége biztosítható. Amennyiben bármelyik előzőekben felsorolt feltétel hiányzik, kérheti azok pótlását a patikában.
A gyógyszertárak többségében egészen biztosan a jogszabályoknak megfelelően járnak el az injekciók bontása és kiadása során, őszintén remélem, ez csak egy egyszeri eset volt és legközelebb már Önnek is a megfelelő módon adják ki az inzulint.
Jó egészséget kívánva, tisztelettel: dr. Kiss Gyöngyi