Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Tisztelt dietetikis szakértő!

Családunkban apukám cukorbeteg, mely állapot nemrég óta áll fenn. Honnan érdemes segítséget kérni illetve informálódni Ön szerint? Receptekre, életmód tanácsokra mindenképp szükség lenne, esetleg a piacon megjelenö új készítményekről hol tud informálódni? Ön hallott-e már olyan esetről, ahol életmód váltással, gyógyszerrel a beteg lábában az érszűkület nem rosszabbodott, zsibbadás tovább nem romlott?

Köszönöm a segítségét!
Rajkó Ágnes

Szakértőnk válasza

Kedves Ágnes!
Cukorbetegeknek szóló receptek számos helyen interneten is elérhetők. Lényegük, hogy a közölt recepteknél ki van számítva az egy adagra vonatkozó energia, és szénhidrátmennyiség. Így beilleszthetők az étkezésekre megadott szénhidrát-mennyiségek függvényében az étrendbe. Ha az orvos nem határozta meg a napi szénhidrát-mennyiséget, akkor kb. napi 180 g szénhidrát fogyasztása lenne ajánlott, melynél 30-35 g javasolt reggelire, 50-60 g ebédre, és 40-45 g vacsorára. Részletesebb, személyre szóló tanácsokat cukorbetegekkel foglalkozó, gyakorlott dietetikustól kaphat, pl. diabetológiai szakrendelőkben, de ingyenes diétás tanácsadásra lehet menni a 77 Elektronika kft szervizébe is - ez bejelentkezés nélkül is igénybe vehető - hétfőn és csütörtökön 14.30-16-30 között.
Az új készítményekről és a diabéteszes láb problémáról javaslom, hogy diabetológus orvost kérdezzenek, ahová háziorvosi beutalóval lehet bejelentkezni.
Üdvözlettel
Ilona

cukorbetegwebaruhaz