Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Regisztráció

Legújabb kérdések szakértőinkhez

Tisztelt dietetikis szakértő!

Családunkban apukám cukorbeteg, mely állapot nemrég óta áll fenn. Honnan érdemes segítséget kérni illetve informálódni Ön szerint? Receptekre, életmód tanácsokra mindenképp szükség lenne, esetleg a piacon megjelenö új készítményekről hol tud informálódni? Ön hallott-e már olyan esetről, ahol életmód váltással, gyógyszerrel a beteg lábában az érszűkület nem rosszabbodott, zsibbadás tovább nem romlott?

Köszönöm a segítségét!
Rajkó Ágnes

Szakértőnk válasza

Kedves Ágnes!
Cukorbetegeknek szóló receptek számos helyen interneten is elérhetők. Lényegük, hogy a közölt recepteknél ki van számítva az egy adagra vonatkozó energia, és szénhidrátmennyiség. Így beilleszthetők az étkezésekre megadott szénhidrát-mennyiségek függvényében az étrendbe. Ha az orvos nem határozta meg a napi szénhidrát-mennyiséget, akkor kb. napi 180 g szénhidrát fogyasztása lenne ajánlott, melynél 30-35 g javasolt reggelire, 50-60 g ebédre, és 40-45 g vacsorára. Részletesebb, személyre szóló tanácsokat cukorbetegekkel foglalkozó, gyakorlott dietetikustól kaphat, pl. diabetológiai szakrendelőkben, de ingyenes diétás tanácsadásra lehet menni a 77 Elektronika kft szervizébe is - ez bejelentkezés nélkül is igénybe vehető - hétfőn és csütörtökön 14.30-16-30 között.
Az új készítményekről és a diabéteszes láb problémáról javaslom, hogy diabetológus orvost kérdezzenek, ahová háziorvosi beutalóval lehet bejelentkezni.
Üdvözlettel
Ilona