Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Tisztelt szakértő,
3hónapja a terheléses cukorvizsgálat inzulinrezidztenciát igazolt.140g ch diétát írt elő az endokrinológus (akkori testsúly:58kg,magasság:163cm). Elkezdtem a diétát,mértem számoltam az alapanyagokat,figyeltem a gyors lassú felszívódásra.továbbá gyógyszert is kaptam(Meforal,napi 2*500). 3hónap után a következő változott: testsúly:53 kg,cukorterhelés eredménye:a120perces terhelt érték(cukor):8 (ref.felső határ7.8).a többi cukor érték ref.tartományon belül. Ha jól értelmezem, ez már csökkent glükoz tolerancia?Az első vérvételen a cukor értékek referencia tartományon belül voltak.
Másik kérdésem a diétával kapcsolatos.3műszakos váltott munkarendben dolgozom.Éjszakás műszakban hogy kell tartani a diétát? Értem,hogy az inzulinérzékenység napszakosan változik,de ha nem nappal vagyok ébren,hanem éjszaka,akkor hogy van ez? Válaszát előre is köszönöm!

Szakértőnk válasza

Tisztelt Érdeklődő!
A jelenlegi cukorterhelés eredménye alapján csökkent glukóz tolerancia diagnosztizálható. Amikor éjszaka dolgozik, akkor gondolom nappal alszik, és a nappali alvás alatt kimaradt étkezéseket bepótolhatja az éjszakai ébrenlét alatt. Javaslom, hogy keressen fel egy dietetikust az étrend konkrét beállítására ezekre a speciális élethelyzetekre (éjszakázás).
Üdvözlettel!
Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

cukorbetegwebaruhaz