Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

10 hetes várandós kismama vagyok, az előző terhességem alatt is diétát kellett tartanom, így most a kezdetektől diétázom. Azt szeretném kérdezni, hogy a terhesség alatt fogyaszthatok-e olyan étrend-kiegészítő kapszulát, amely az alábbiakat tartalmazza: balzsamkörte (charantea) őrlemény, inulin, B1, B6, C vitamint és Krómot tartalmaz?
Úgy hallottam, hogy a csicsókának is van vércukorszint csökkentő hatása, az fogyasztható-e terhesség alatt?
Mi az a diétás étkezés után mért 60 perces érték, mely fölött inzulint javasolnak?
A terhesség előre haladtával milyen mértékben nőhet tovább a vércukorszint, most úgy gondolom 160g-os diétával határértéken (60 perces érték 7 körül mozog) vagyok, vagy diétával ez tartható lehet-e terhesség végéig?
Köszönöm
Mónika

Szakértőnk válasza

Kedves Mónika!
Az étrend-kiegészítőkön kell lenni arra vonatkozóan feliratnak, hogy kik fogyaszthatják, kik nem. Mivel termék nevet nem írt, így látatlanba nem tudok véleményt mondani, csak azt tudom, hogy a hasonló összetételű Charan kapszulát várandósok nem szedhetik.
A csicsóka nem a meglévő vércukorértéket csökkenti, hanem fogyasztásakor (közel azonos a szénhidráttartalma, mint a burgonyáé, aminek nagyon magas a glikémiás indexe) az inulin tartalom miatt lényegesen kisebb a glikémiás index, azaz a vércukoremelő hatás. Szénhidrát-anyagcsere szempontjából előnyös a csicsóka fogyasztása, de ha bármilyen emésztőrendszeri panasza van (epebetegség, puffadás, bélproblémák), akkor nem javaslom, mert bár kellemes az íze, nagyon puffaszt, és bélgázokat termel. Kis mennyiséggel tesztelje le a hatását, ha először fogja enni.
Ha étkezés után 60 perccel többször előfordul 7 mmol/l feletti vércukorérték, akkor javasolják a szakmai ajánlások az inzulinterápia elindítását, de erre vonatkozóan a kezelőorvosával kellene konzultálnia.
A terhesség második harmadában nő az inzulinrezisztencia, ami eredményezheti azt, hogy a napi szénhidrát betartása mellett is emelkedhetnek a vércukorértékek. Érdemes arra is figyelnie, hogy elsősorban olyan szénhidrátforrásokat fogyasszon, melyeknek a glikémiás indexe 50% alatti, illetve az ennél magasabb glikémiás indexűeket párosítsa zöldségekkel. Szerintem nem jósolható meg, hogy diétával biztosítható-e a terhesség végéig a jó cukoranyagcsere, vagy sem, ezért is van szükség a rendszeres vércukor ellenőrzésre, melynek eredményeit a kezelőorvosával tudják elemezni.
Üdvözlettel
Gyurcsáné Kondrát Ilona
dietetikus

cukorbetegwebaruhaz