Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Tisztelt Doktor nő!

24 hetes terhesen voltam cukorterhelésen ahol az éhgyomri vércukrom 4,9 a 120 perces 8,8 lett. Azóta diétázom diabetológus által össze állított étrendjavaslata alapján. Eddig kétszer voltam vérvételen. Az elsőnél a hba1c értékem 5,4 % volt ,a fruktózamin érték pedig 205 umol/l.Tartottam a diétát továbbra is , bár néha néha bűnöztem (kukorica,dinnye,lángos,fagyi) de ezek után is jókat mértem.Az orvos azt mondta egy nap egyszer mérjem vmelyik főétkezés előtt és után másfél órára,az érték nem mehet 7 fölé.Előfordult pár alkalommal,hogy 7 fölötti értékeket mértem.Azóta megjött a második vérvételem eredménye ahol a fruktózamin szintem 174 umol/l volt,ami jóval a referencia tartomány alatt van ( az alsó határ 204 ummol/l) A házi orvosom azt javasolta,hogy ne mérjem otthon a cukrom mert a cukormérő nem pontos és csak feleslegesen stresszelem magam.Ebben igaza van mert tényleg sokszor úgy látom nem pontos a cukormérőm.A házi orvos azt mondta ebből a fruktózamin értékből látszik,hogy nem vagyok cukros.Azt mondta kerüljem továbbra is a fehér lisztes termékeket és a cukrot de nem méregessem ch-t,mert a szigorú diéta miatt nem kap elég tápanyagot a pici.Jelenleg a 34.hétben járok.Egy hete voltam ultrahangon ahol a baba becsült súlya 1748 gr,átlagos magzatvíz,jó áramlási viszonyok.A méhlepény nem meszesedik.Jövő héten megyek a diabetológiára.A kérdésem az lenne,hogy az alacsony fruktózamin nem árt a babának?Tényleg ennyire eltérő értékek lehetnek a cukormérő és a vénás eredmény között?Mekkora jelentősége van az itthoni mérésnek ? Válaszát előre is köszönöm!

Szakértőnk válasza

Kedves Érdeklődő!
Nem értek egyet a háziorvosával, mert a diéta miatt nem gyógyult meg a terhességi diabétesze, hanem a megfelelő diétás kezelés miatt kezelve van és javultak az eredményei, többek között a fruktózamin-szintje is. A magas vércukor és fruktózamin-szint káros lehet a babára nézve, de az alacsony nem. Miből gondolja azt, hogy kifejezetten egy kismama számára direkt olyan étrendet állítanak össze, amely nem tartalmaz elegendő tápanyagot a magzat számára?
A vércukormérő készülék az ujjbegyes vérből, a laboratórium pedig a vénás vérből méri a cukorszintet, ezért akár 10-20%-os eltérés is lehet a két eredmény között.
Stresszelni tényleg nem érdemes magát, és a nem szükséges napi 2 páros mérésnél többet mérnie, de a diétát a terhesség végéig tartania kell.
Üdvözlettel! drnszzs

cukorbetegwebaruhaz