Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Kedves Doktornő! tudom, hogy elsősorban itt a diabetesszel foglalkoznak, nekem nem ezzel kapcsolatos a kérdésem. A fruktóz felszívódási zavarról sokkal kevesebb információt találni, mint a diabeteszről. A lányom 11 éves, idén nyáron derült ki a probléma. Viszonylag enyhe a betegsége, valamennyire terhelhető - de ugye ezt pontosan grammra nem tudják megmondani, mennyi az a fruktózmennyiség, amit fogyaszthat. A hétköznapokon teljesen megoldjuk a fruktózmentes diétát, szőlőcukorral édesítek számára. De a karácsony, mikulás közeledtével keresgélek, milyen lehetőség van egyéb édességek, csokoládé fogyasztására - így találtam erre az oldalra is, a webáruházon keresztül. Minden terméknél feltüntetik a pontos összetevőket, de biokémiai ismeretek hiányában nem tudom, ezeknek mennyiben van köze a fruktózhoz. Konkrétan a maltit, inulin a két kérdéses anyag. Valamint, használhatok-e a fruktózmentes diétában xillitet és steviat - ezekről az interneten keresgélve olvastam. Nem teljesen helyettesíteném a szőlőcukrot ezekkel, csak részben, mivel a szőlőcukor nem annyira édes, mint a korábban megszokott cukoríz. Köszönettel.

Szakértőnk válasza

Maltit: A keményítőből előállított maltit kémiailag a cukoralkoholokhoz tartozik.Tehát ami keményítő, az nem gyümölcscukor. Tisztán édes ízű, édessége a cukor édességének 60-90%-a. Energiatartalma is kissé alacsonyabb a cukorénál, kb. 2,4 kcal/g. A tiszta maltit (E 965 i) hasznosításához az emberi anyagcsere nem igényel inzulint, fehér kristályai ezért diabetikus készítményekhez is használhatók.
Ezzel szemben a maltit-szirup (E 965 ii) 50-77 %-os maltittartalma mellett glükózt és rövidláncú többszörös cukrot is tartalmaz, amelyek anyagcseréjéhez inzulinra van szükség. A E 965 ii) ezért diabetikus élelmiszerekben nem alkalmazható.
Forrás: e-szam.hu
Inulin: Az INULIN egy folyékony növényi étkezési rost, melyet a zöldségek és a gyümölcsök fruktooligoszacharid része tartalmaz.Tehát ennek van köze a fruktózhoz.
Xilit: A xilitet kémiai reakcióval xilózból állítják elő. Ezt az úgynevezett facukrot nyírfából nyerik. Ennek nincs köze a fruktózhoz.
Stevia: a szteviozid nevű anyag a levelekben található. Nincs köze a fruktózhoz.

cukorbetegwebaruhaz