Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Kedves Hajni! 27. hetes terhes vagyok, terhességi cukorbeteg, 180 g-os szénhidrát diétát kell tartanom. A napi szénhidrát mennyiségemet ki tudom számolni, viszont a fehérje szükségletről a tanácsadáson nem volt szó. Úgy tudom, hogy kb. 100 g fehérje a napi szükséglet terhesség alatt, ez konkrét élemiszerre lefordítva mennyit jelent (pl. mennyi tej, tojás, hús) Én kb. 4 dl tejet fogyasztok naponta, sajtot, és ebédre próbálok húst is, ez elegendő-e? Köszönöm a válaszát.

Szakértőnk válasza

Kedves Kriszta!
A fehérje szükséglet a terhesség alatt 15-65 százalékkal növekszik, ennek nagy része a 2. és 3. trimeszterben épül be. A normál fehérjebevitel 1g/kg, tehát egy 60 kg nőnél 60 grammos fehérjebevitel normál esetben, 50 százalékos növekedésnél ez 90 gramm.
Leginkább számolgatással lehet nyomon követni, de pl egy 10 dkg csirkemellben 25 gramm fehérje van, 1 dl tejtermékben 3-4 gramm. 1 szelet hús + 4 dl tej legjobb esetben 65 gramm fehérje. Én javasolnék hozzá 20-30 gramm sajtot naponta, sovány túrót, pl. egy gyümölcsös túrókrémet házilag elkészíteni. Zárt maroknyi mandula, mák, dió fogyasztása is javasolt, ezekkel a gyümlcsös túrókrém is megszórható.
Ha kérdése van még, bátran tegye fel!
Hajni

cukorbetegwebaruhaz