Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Regisztráció

Legújabb kérdések szakértőinkhez

Kedves Hajnalka! Kiasfiam cukorbeteg lett, azóta gondos számolással főzöm meg az ételét. Azonban fennakadtam egy kérdésen és sehol sem találom a választ: a tápanyagtáblázatokban a szénhidrát-értékek \"nyers élelmiszerre\" vonatkoznak. Igen ám, de további információ nincsen. a héjas növények (pl. burgonya) esetén a héjas, vagy héj nélküli nyers élelmiszerre vonatkoznak az adatok? Pl. ha 100 g héjas brugonyám van, amit majd hámozva főzök meg, akkor annak 20 g a CH-tartalma, vagy meghámozom és utána kb 90 g-os lesz, akkor így kell figyelembe vennem és akkor csak 18 g a szénhidráttartalom? hasonló gondban vagyok a magos-héjas gyümölcsökkel. jelenleg a kisfiam még nem eszi meg a legtöbb gyümölcs héját, magját. Pl ha van egy őszibarackom, akkor annak a teljes súlyára vonatkozik a 9%-os CH-érték, vagy szedjem le a héját, vegyem ki a magját és tisztán a húsának a súlyát mérjem le és annak vegyem a 9%-át? válaszát előre is köszönettel: egy Anyuka

Szakértőnk válasza

Kedves Anyuka!A szénhidrát értékek a hámozott burgonyára és a kimagozott gyümölcsök 100 grammjára vonatkoznak! Mindig olyan állapotban kell érteni, amit el is fogyasztunk, értelemszerűen a burgonya héját nem fogjuk, de az uborkáét, a paradicsomét igen. Üdvözlettel:Hajni