Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Regisztráció

Legújabb kérdések szakértőinkhez

Kedves Hajnalka! Sok fórumot, oldalt átnéztem, de nagyon megoszló véleményeket olvastam arról, hogy mitől diabetikus egy termék. Kíváncsi vagyok az Ön véleményére, hogy pl. ha szeretnék diabetikus lekvárt készíteni, milyen paramétereknek kell ahhoz megfelelni, hogy ráírhassam, hogy diabetikus? Válaszát köszönöm!

Szakértőnk válasza

Kedves Érdeklődő!
Az Élelmiszerkönyv 36/2004. (IV. 26.) a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről szóló ESzCsM rendelete az alábbiakban határozza meg a diabetikus élelmiszerek körébe sorolható termékeket:2. Szénhidrát anyagcserezavarokban szenvedők számára készült diabetikus élelmiszerek: a) szénhidráttartalma sütő- és tésztaipari készítményeknél legalább 30%-kal, egyéb élelmiszereknél legalább 50%-kal alacsonyabb legyen, mint a vele összehasonlítható hagyományos élelmiszeré;b) csokoládéra az a) pontban foglaltak nem vonatkoznak, hozzáadott cukorként csak fruktózt tartalmazhatnak; c) hozzáadott mono- és diszaharidot, vagy ilyen tartalmú anyagot nem tartalmazhatnak és a természetes mono- és diszaharid-tartalmuk legfeljebb 3% lehet;d) az a) és c) pontban közölt előírások a fruktózra nem vonatkoznak.
Hajni