Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Regisztráció

Legújabb kérdések szakértőinkhez

A dietetikus válaszol - kérdések a cukorbeteg étrendről

takacshajnalka120Cukorbeteg diétával kapcsolatos kérdéseit felteheti Takács Hajnalka dietetikus szakértőnknek, vagy böngészhet az eddig feltett kérdések és válaszok között!

Ha kérdést szeretne feltenni, előzetesen regisztrálnia kell és be kell jelentkeznie oldalunkon! A regisztráció ingyenes.

Miután elküldte kérdését, a Diab-Pont Kft. munkatársai átnézik azt, és a megfelelő szakértőhöz irányítják. A válasz elkészítése szakértőink elfoglaltságától függ, igyekszünk mihamarabb választ adni, de időbeli garanciát nem tudunk vállalni. A Diab-Pont Kft. fenntartja a jogot, hogy az oldal témájához nem illő kérdéseket ne közölje, a kérdés kategória besorolását megváltoztassa, más szakértőhöz irányítsa, illetve a szövegben módosításokat hajtson végre saját belátása szerint.

Felhívjuk figyelmét, hogy az oldalainkon kapott szakértői tanács nem helyettesíti a személyes konzultációt a megfelelő szakemberekkel és ha ennek elmulasztásából Önnek bármi kára származik, azért sem szakértőink, sem a Diab-Pont Kft. semmiféle felelősséget nem vállal!

 

A cukorbeteg étrenddel kapcsolatban itt tegye fel kérdését!

 

Eddig beérkezett kérdések:

Kedves Szakértő!

Most állítottak be 180grammos diétát csökkent glükóz tolerancia miatt. Van vércukormérőm így nézni szoktam a vércukorszint változást is...a problémám, hogy a gyümölcsök megdobják a vércukromat
pl 1db kb 250gr-os alma elfogyasztása (hiába lassítom pl 3db korpovit keksszel) 7 mmol/l felé nyomja a cukromat és ezt meg is érzem, illetve hamar lecsengve éhségérzetem támad, pedig még odébb a következő étkezés ideje...gyümölcsöt csak tízóraira illetve uzsonnára fogyasztok az előírtak szerint...ez azt jelentené, hogy nekem nem szabad gyümölcsöt fogyasztanom többé? Eléggé megrémiszt a dolog, mivel azt mondták ne essek kétségbe, mert a diabetikus táplálkozási elvek megfelelnek az egészséges táplálkozásnak.....

Tisztelt Hölgyem!

7 éve fennálló meddőségem miatt terheléses cukorvizsgálaton vettem részt. Kérem szépen, mielőt eljutok a nőgyógyászhoz, szíveskedjen tájékoztatni, hogy van-e okom az aggodalomra a következő eredménnyel:
vércukor 0p: 4,13
vércukor 120p: 3,83
inzulin 0p: 3,54
inzulin 120p: 20,3
homa: 0,7.
Nagyon szépen köszönöm válaszát előre is!

Jó napot kívánok. Tegnap voltam terheléses vércukor és inzulin mérésen. Bár én nem látom vészesnek az eredményt de kicsit aggaszt az alacsony cukor szint. Előzményről annyit hogy négy éve meg állapítottak inzulinrezisztenciát. Akkor a baba tervezés miatt szedtem rá merckformint aztán nem vettem komolyan mert senki nem mondta hogy további teendő lenne. Akkor rosszabbak voltak az értékeim.
A mostani
Éhgyomri cukor 4,2mmol
30 perces 5,1mmol
60 perces 3,3mmol
120 perces 3,6mmol
Éhgyomri inzulin 6,6mIU/L
30 perces 69,3
60 perces 34,0
120 perces 42,9
HOMA 1,23
Azért csináltattam újra mert másfél éve folyamatos émelygés és hányás gyötör. Azt olvastam hogy a vizsgálat előtti három napban legalább 160g ch kell enni. Na most az állandó rosszulléteket úgy küszöböltem ki hogy egyszer eszek délben egy nap akkor is keveset. 160 gramm szénhidrát tuti nincs meg egy ideje naponta. Befolyásolhatja a mostani eredményt? Ezek az értékek nem jók?

Tisztelt Doktornő!

Jelenleg 28 hetes várandós vagyok. Múlt héten volt a terheléses glükóz tesztem, ezzel kapcsolatban szeretném az Ön segítségét kérni.

Az előzetes vérvételek alkalmával sosem volt az értékekkel problémám, glükóz 4,4 -4,6 mmol/L között mozgott, SE inzulinértékem 6,29 uU/mL volt.

Évek óta egészséges életmódot folytatok, ami sok mozgást, minimális cukorbevitelt, sok zöldség és főleg teljeskiőrlésűgabonák fogyasztását jelenti számomra.

A terheléses glükóz teszt eredményeim:
éhomi - 4 mmol/L
120 perces 6,8 mmol/L, ami a kórházi labor értékei alapján csak 5,9 mmol/L -ig megfelelő, pont úgy ahogyan az éhgyomri. Amiatt aggódom, hogy az értékem akkor valóban sok, vagy még belefér a normál érték kategóriájába.

Ezzel kapcsolatban kérdezném, várandósoknál terheléses vizsgálat esetén az értéknek ugyanabba a tartományban kell lennie, mint az éhgyomri esetén? Vagy ilyenkor kitolódik a határ?

Segítségét előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel: G. Dóra

Kedves Doktornő!
21 éves lány vagyok és 1-es típusú cukorbetegséget állapítottak meg nálam 2016 július 1-én. Apukámnak ugyanennyi évesen álapították meg ugyanezt a betegséget. Humán inzulinnal kezdtem, majd szeptember közepén áttértem analóg inzulinra, amit sokkal jobban szeretek. Apidrából napi 2-2-2 egységet és Toujeo hosszú távúból 6 egységet adok. A decemberi HA1C értékem 5,7 volt. Napi kb 120g szénhidrátot eszem és egy héten rendszeresen 3szor 1 órát sportolok. Azonban nem tudok fogyni. 170cm vagyok és 65kg. Arra gondoltam, hogy az edzések előtt megtehetném-e azt, hogy nem adom be az inzulint és megeszek pl 1 banánt? A cél körülbelül 58kg lenne. Esetleg lehetséges, hogy valamilyen vitaminnal vagy mással segíthetném a súlycsökkentést?
Válaszát előre is köszönöm!
Anikó

Tisztelt Doktornő!

Mai napon végeztettem egy terheléses cukor mérést inzulin rezisztencia gyanuval.
A következő eredménye lett.
Éhgyomri glukóz :4.5
60 perces glukóz: 3.7
120 perces glukoz: 5.1

Inzulin éhgyomri: 4,4
Inzulin 60 perces:11.6
inzulin 120 perces:25.1
Homa index: 0.88

Kérdésem az lenne, hogy mennyire áll fenn az ir?
Mennyire számít rossznak az alábbi eredmény?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
ZsAndi

10 hetes várandós kismama vagyok, az előző terhességem alatt is diétát kellett tartanom, így most a kezdetektől diétázom. Azt szeretném kérdezni, hogy a terhesség alatt fogyaszthatok-e olyan étrend-kiegészítő kapszulát, amely az alábbiakat tartalmazza: balzsamkörte (charantea) őrlemény, inulin, B1, B6, C vitamint és Krómot tartalmaz?
Úgy hallottam, hogy a csicsókának is van vércukorszint csökkentő hatása, az fogyasztható-e terhesség alatt?
Mi az a diétás étkezés után mért 60 perces érték, mely fölött inzulint javasolnak?
A terhesség előre haladtával milyen mértékben nőhet tovább a vércukorszint, most úgy gondolom 160g-os diétával határértéken (60 perces érték 7 körül mozog) vagyok, vagy diétával ez tartható lehet-e terhesség végéig?
Köszönöm
Mónika

Kedves Doktornő!

A 31. Héten elvégzett teheléses cukorvizsgálatom az alábbi lett.
0óra: 5,8
120 perc 8,6

Nőgyógyászom 32 héten kért egy három órás részletes viszgálatot. A két vizsgálat között 3 nap telt el.
A visgálatot 10 órakor kezdték meg beutaló addigra lett. Eredmények

0 perc 6,3
30 perc 9,7
60 perc 12,4
90 perc 13,2
120 perc 11,5
180 perc 6,8

HA1c 5,5
Ifcc 37

A 24. Héten terhelésem: 7,3

Mi a véleménye doktornőnek? Egyéb probléma miatt 37 hétben programozott császárom lesz.

Köszönettel:

Fekete - Takács Petra

Tisztelt Doktor nő!

24 hetes terhesen voltam cukorterhelésen ahol az éhgyomri vércukrom 4,9 a 120 perces 8,8 lett. Azóta diétázom diabetológus által össze állított étrendjavaslata alapján. Eddig kétszer voltam vérvételen. Az elsőnél a hba1c értékem 5,4 % volt ,a fruktózamin érték pedig 205 umol/l.Tartottam a diétát továbbra is , bár néha néha bűnöztem (kukorica,dinnye,lángos,fagyi) de ezek után is jókat mértem.Az orvos azt mondta egy nap egyszer mérjem vmelyik főétkezés előtt és után másfél órára,az érték nem mehet 7 fölé.Előfordult pár alkalommal,hogy 7 fölötti értékeket mértem.Azóta megjött a második vérvételem eredménye ahol a fruktózamin szintem 174 umol/l volt,ami jóval a referencia tartomány alatt van ( az alsó határ 204 ummol/l) A házi orvosom azt javasolta,hogy ne mérjem otthon a cukrom mert a cukormérő nem pontos és csak feleslegesen stresszelem magam.Ebben igaza van mert tényleg sokszor úgy látom nem pontos a cukormérőm.A házi orvos azt mondta ebből a fruktózamin értékből látszik,hogy nem vagyok cukros.Azt mondta kerüljem továbbra is a fehér lisztes termékeket és a cukrot de nem méregessem ch-t,mert a szigorú diéta miatt nem kap elég tápanyagot a pici.Jelenleg a 34.hétben járok.Egy hete voltam ultrahangon ahol a baba becsült súlya 1748 gr,átlagos magzatvíz,jó áramlási viszonyok.A méhlepény nem meszesedik.Jövő héten megyek a diabetológiára.A kérdésem az lenne,hogy az alacsony fruktózamin nem árt a babának?Tényleg ennyire eltérő értékek lehetnek a cukormérő és a vénás eredmény között?Mekkora jelentősége van az itthoni mérésnek ? Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm! 2.gyermekemet várom. Elsőnél magas volt a cukorterhelésem, diétáznom kellett. Most voltam a másodikkal is terhelésen de számomra érthetetlen módon jó lett az eredmény 3.9 utan 5.1. Előtte már elkezdegettem a diétát de a cukormérő néha ìgy is 7-8körül mozgott, mozog 1 órával az evés után. Vérvétel napján éhgyomori 6.2 volt a vérvételen vénàs 3.9. Létezik h rossz a mérő? Ebben az esetben is tartani kell szigorúan a diétát?

További cikkek...

 1. Időjárás befolyásolja a cukrot? Mit tehetek ilyenkor?
 2. cukorterhelés
 3. Terhesség esetén fogyasztható Polisett
 4. Élet hasnyálmirigy nélkül
 5. Diasip tápszer
 6. Mikor számolunk magvakra?
 7. Terhességi cukor
 8. Kisfiam Alacsony éhgyomri vércukor szintje
 9. terhességi diabétesz reggeli vércukor érték rossz
 10. súlyzós edzés és az étrendkiegészítők
 11. ch tartalom kiszamolasa
 12. Hogyan kell elosztani a szénhidrátot?
 13. Ön szerint jó vagy nem hogy így csinálom?
 14. főzési nyersanyagok
 15. REFLUX ÉS EPE BETEGSÉGEM VAN
 16. szénhidrát csökkentett pékáruk, alapanyagok
 17. napi menü
 18. étkezés
 19. Liszt és cukormentes diéta
 20. magnézium hiány
 21. hogyan lehet fogyni cukorbetegként
 22. Milyen diétát tarthatok szoptatás alatt?
 23. Szénhidrát számítás
 24. mintaétrend
 25. PCOS betegség diétája
 26. Mitől magas a vércukorszintem, inzulin mellett?
 27. cukorbetegség és hízás
 28. Helyes a diétám?
 29. diabetikus termékek
 30. Szorbimid vagy fruktóz?
 31. IR diéta - TEJ
 32. Fogyás és cukor betegség
 33. 60g szénhidrát
 34. inzulinos cukorbetegnek tb- támogatás
 35. Kérés
 36. Cukoréhség mitől van?
 37. Diabestar
 38. PCOS diéta
 39. Tápanyagtáblázatok értelmezése 2
 40. Tápanyagtáblázatok értelmezése
 41. Üdvözlöm. Azt szeretném csak megtudni, hogy a cukorbetegség
 42. nád cukor használata
 43. Fehérje szükséglet terhesség alatt
 44. Norbi étrend és cukorbetegség
 45. Mennyi kalória a jó?
 46. Vércukorszint
 47. A szója használata
 48. Étrend elemzése
 49. Melyikben kevesebb a szénhidrát?
 50. Fruktóz felszívódási zavar
 51. Fruktóz
 52. Inzulindiéta gluténérzékenyeknek
 53. Fogyás cukorbetegség mellett
 54. Cukorbeteg kisgyermek napi szénhidrátmennyisége
 55. Diabetikus élelmiszerek és az egészség
 56. Az inzulin értékeim magasabbak, visszafordítható-e ez az állapot?
 57. Szeretnék 10 kg-ot lefogyni
 58. Melyik édesítőszert válasszam?
 59. Böjt utáni emésztés
 60. Alig eszem, mitől magas a vércukrom?
 61. Gyógyszer mellett mitől lehet magas a cukrom?
 62. Mi a glikémiás index jelentősége?
 63. Kezelhető-e diétával a cukorbetegség?