Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

A dietetikus válaszol - kérdések a cukorbeteg étrendről

Gyurcsane Kondrat Ilona 200x250Cukorbeteg diétával kapcsolatos kérdéseit felteheti Gyurcsáné Kondrát Ilona dietetikus szakértőnknek, vagy böngészhet az eddig feltett kérdések és válaszok között!

Ha kérdést szeretne feltenni, előzetesen regisztrálnia kell és be kell jelentkeznie oldalunkon! A regisztráció ingyenes.

Miután elküldte kérdését, a Diab-Pont Kft. munkatársai átnézik azt, és a megfelelő szakértőhöz irányítják. A válasz elkészítése szakértőink elfoglaltságától függ, igyekszünk mihamarabb választ adni, de időbeli garanciát nem tudunk vállalni. A Diab-Pont Kft. fenntartja a jogot, hogy az oldal témájához nem illő kérdéseket ne közölje, a kérdés kategória besorolását megváltoztassa, más szakértőhöz irányítsa, illetve a szövegben módosításokat hajtson végre saját belátása szerint.

Felhívjuk figyelmét, hogy az oldalainkon kapott szakértői tanács nem helyettesíti a személyes konzultációt a megfelelő szakemberekkel és ha ennek elmulasztásából Önnek bármi kára származik, azért sem szakértőink, sem a Diab-Pont Kft. semmiféle felelősséget nem vállal!

 

A cukorbeteg étrenddel kapcsolatban itt tegye fel kérdését!

 

Eddig beérkezett kérdések:

Tisztelt Gyurcsáné Kondrát Ilona!
Bontovics Mária vagyok cukorbeteg és a minap kaptam egy Ön által lektorált recept könyvecskét :)/Őszi-téli nyersanyagokkal/ Azt szeretném megkérdezni hol jutok hozzá az ujjabb Tavaszi-Nyári nyersanyagokkal című könyvecskéhez? Nagyon szépen köszönöm ha tetszik válaszolni.
Köszönettel Marcsi

Tisztelt Gyurcsáné Kondrát Ilona!
Bontovics Mária vagyok cukorbeteg és a minap kaptam egy Ön által lektorált recept könyvecskét :)/Őszi-téli nyersanyagokkal/ Azt szeretném megkérdezni hol jutok hozzá az ujjabb Tavaszi-Nyári nyersanyagokkal című könyvecskéhez? Nagyon szépen köszönöm ha tetszik válaszolni.
Köszönettel Marcsi

Tisztelt Szakértő! Tavaly októberben 6,4 mmol/l volt a vércukor értékem. Akkor szigorú diétát rendelt el a háziorvos. Elhagytam az összes cukros dolgot, kenyérből csak Graham kenyeret eszek azóta is. A kávét fahéjjal iszom, néha édesítővel, de úgy tudom az sem igazán jó. Most márciusban ismét elmentem vérvételre és 6,6 lett az érték. Nagyon elkeseredtem, mert tényleg "szétdiétáztam" magam, és nem lett kevesebb az érték. Egyébként pedig 58 kg-ról lefogytam 51 kg-ra. Valamit biztosan nem jól csináltam. (161 cm vagyok és 53 éves. Nem kellett volna ennyit fogynom.) Most az érték láttán adott a háziorvos beutalót terheléses cukorvizsgálatra. Sajnos előjegyzésre van nálunk az sztk-ban, így majd csak valamikor húsvét után tudok elmenni. Szabadságot kell intézni a munkahelyen. Tavaly október óta bújom a netet, hogy mit hogyan kellene csinálnom, hogy ne menjen feljebb az érték. Hetente egyszer járok gerinctornára, a munkahelyemen sem ülök egész nap, jó tudom, ez nem igazán mozgás. Itthon reggelente csinálok pár jógagyakorlatot. Szeretném megkérdezni, hogy milyen kenyeret fogyaszthatok, ill. hogyan tudnék visszaszedni pár kg-ot. Illetve hogyan tudnám visszafordítani a cukorértéket a normális tartományba? Köszönettel: Edit

Tisztelt Szakértő!

40 éves 16 hetes kismama vagyok. Kisfiammal való terhességem alatt 2 éve terhességi cukorbetegséget állapítottak meg, ami 180g-os diétával szinten tartható volt, de dietetikushoz nem küldtek. Az előzmények miatt az orvos nem a 24-28 héten küldött el terheléses cukorvizsgálatra, hanem 16 hetesen.
Éhgyomri 5.0
60 perces 9.2
120 perces 6.2
Az lenne a kérdésem, hogy mivel a 60 perces érték elég magas, (bár nem tudom a megfelelő referenciaértékeket) Ön szerint szükség van e diétára, illetve forduljak e dietetikushoz?

Köszönettel:Edina

Tisztelt dietetikis szakértő!

Családunkban apukám cukorbeteg, mely állapot nemrég óta áll fenn. Honnan érdemes segítséget kérni illetve informálódni Ön szerint? Receptekre, életmód tanácsokra mindenképp szükség lenne, esetleg a piacon megjelenö új készítményekről hol tud informálódni? Ön hallott-e már olyan esetről, ahol életmód váltással, gyógyszerrel a beteg lábában az érszűkület nem rosszabbodott, zsibbadás tovább nem romlott?

Köszönöm a segítségét!
Rajkó Ágnes

Kedves Doktor Úr /Nő!

Inzulinrezisztencia vizsgálatom felől szeretnék érdeklődni.

Értékeim:

glükóz terhelés 0': 5.3 mmol/L
60': 4,7 mmol/L
120': 4,1 mmol/L

inzulin 0': 4,5 mIU/L
60':34,2 mIU/L
120': 20,8 mIU/L

HOMA-IR: 1,0

Van okom aggodalomra? IR-es lehetek?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv.: Anita

Tisztelt Dr!
2,5 éve első gyermekemnél 26 hetesen 8,7 a cukorterhelés, diétáznom kellett, dietetikushoz nem küldtek. Szülés után 6 héttel éhomi: 5,0 2 órás: 4,4.
Most ismét várandós vagyok, 13 hetes. Másik nőgyógyászom van, ő csak 22 hetesen akar elküldeni terhelésre az előzmények ellenére. Én nagyon aggódom ez miatt. Itthon mérem magamnak az egy órás értékek általában jók. Néha van hét fellett bár nem eszek fehér lisztet, cukrot és figyelek az étkezésre. Viszont egyik nap kicsit szédültem reggeli után fél órával 9,8-at mértem, egy órával 7,3. ez többször is előfordult ebéd és vacsora után is néha. Felesleges nézni a fél órát evés után, vagy ezzel valami baj van? Jövő héten újra megpróbálok beszélni az orvossal, hogy küldjön terhelésre. Amíg nem rendeződik nem lasz baja a babának? Válaszát előre is Nagyon Köszönöm.

Tisztelt Doktornő,
Az alábbi eredményeim alapján kérném szakvéleményét:

Éhgyomi glükóz: 4,6 mmol/l
60 perces glükóz: 8,3 mmol/l
120 perces glükóz: 3,9 mmol/l
Inzulin 0: 3,9 mIU/l
Inzulin 60 perces: 66,5 mIU/L
Inzulin 120 perces: 19,6 mIU/L
HOMA index: 0,8
Összfehérje: 75 g/L
Albumin 48 g/L

Válaszát megköszönve A

Tisztelt Szakértő!

Azt szeretném kérdezni, hogy terhesség alatt mely édesítőszerek javasoltak. Diétáznom kell, mert előző terhességem alatt is felszedtem több mint 30 kg-ot mert nem figyeltem oda. Jelenleg is túlsúllyal küzdöm, és diéta alatt derült ki hogy várandós vagyok. De olyan sokféle dolgot olvasok róla.

Előre is köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel: Oláh Diána

Kedves Dr Nő!

Véleményét szeretném kérni.
Csináltattam egy terheléses vérvizsgálatot.

Ennek eredménye
Glükóz 0 ' 5,2 mmol
Glükóz 60 ' 7,6 mmol
Glükóz 120' 4,5 mmol

Inzulin 0' 5,0 miu
Inzulin 60' 90,3 miu
Inzulin 120 ' 12,0 miu

Keressek fel dietetikus ?
Előre is köszönöm

cukorbetegwebaruhaz