Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Mivel lehet jobban köszönteni a cukorbetegeket, mint beszámolni a gyógyulás egyik lehetséges útjáról?! Tudomásom szerint az idős/ebb kori (2. típusú cukorbetegségből) nem lehet kigyógyulni, de kellő elhatározottsággal és következetességgel kordában lehet tartani a betegséget, és még az evés élményétől sem kell teljesen megfosztani magunkat.
Önkéntesnek nem nevezhető az a döntés, hogy étrendemben lényeges változtatást kell megvalósítanom, mert a cukordoktornő, aki egy bájos és kedves hölgy, rideg hangon és mereven közölte velem, hogy jön az inzulin, és 6 (utolsó) hónapot szabott ki az „önkéntes” radikális változtatásra. A riasztó következményekkel való fenyegetés hatását tovább fokozta a vejem édesapjának hosszadalmas, részletes elbeszélése a kiugróan magas cukráról, majd miközben ecsetelte a problémát, aközben megevett 2 nagy szelet tortát az unokákéból.

A cukorbetegség megelőzése a jövő generációinak egyik legnagyobb egészségügyi kihívása. A téma kapcsán a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ), valamint a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének (CBE) elnökével, Füzesi Brigittával beszélgettünk. A cukorbetegség a szervezet anyagcseréjének örökölhető, krónikus megbetegedése. Két nagy csoportot különíthetünk el: az 1-es típust, melyre az inzulin hiánya jellemző, illetve a 2-es típust, melyben inzulinrezisztencia van, azaz csökken az inzulin iránti érzékenység.

Van egy különleges varázsszó, amit csak ketten értenek. Egy pici lány és az ő apukája. Ez a szó az „Apaka"

Elég suttogni halkan, hogy valaki elgyengüljön tőle és csak mosolyogjon átszellemülten. Lehet mondani futva, lelkesen, amikor esete nyílik az ajtó. Lehet üvölteni könnyes szemmel, amikor elesik valaki a járdán és ölelést vár, gyógyító puszit a horzsolásra. De lehet kiabálni fejhangon visítva, a földön fetrengve, hogy valaki mérgesen, türelmét veszítve kiságyba vigyen gondolkodni.

Felnőtteknek el lehet magyarázni, hogy mi is a cukorbetegség. Legalább nagyjából, a lényeget. De a gyerekeknek?! A saját szintjükön... hát nehéz... őszinte kérdések egymás után.

Nyugodtan megeheti, nincsen benne cukor! ... Atyaég, megszámolni sem tudom, hogy hányszor hallottam már emberektől ezt a mondatot amióta kislányom cukorbeteg lett. Ilyenkor mindig kedvesen megpróbálom elmagyarázni, hogy a cukorbeteg gyerekeknek nem az számít, hogy van-e benne cukor vagy nincsen, hanem az, hogy mennyi a szénhidráttartalma. Ilyenkor természetesen még furábban néznek rám, hiszen az emberek többségnek halvány fogalma sincs arról, hogy miről is beszélek.

Örök kérdés...

Gondolja az ember, hogy hazamegy a kórházból a friss diabéteszes kislányával és tudja már, hogy mennyi inzulint kell adnia, mik a szabályok és kerek lesz minden, tesszük, amit tenni kell. Hát, ez sajnos nem így van, kérem szépen.

A kórházban töltött idő alatt futótűzként terjed a hír, hogy a kislányom cukorbeteg lett. Jönnek a sajnálkozó telefonok és a jó tanácsok az ismerősöktől. Vigasztal a sok rokon és jóakaró, hogy elnövi meg a szomszéd néni is milyen jól el van... Mi, friss diabos szülők hiába mondjuk, hogy de ez nem az, sajnos eleinte süket fülekre találunk, hiszen mi még csak kezdők vagyunk és rajtunk kívül mindenki sokkal jobban ért hozzá.

Amikor az ember beteg lesz, megpróbál megtudni mindent a betegségéről. Azt gondolom, hogy amikor valaki cukorbeteg lesz, akkor nemcsak megszerezni kell minden információt, hanem élni is kell tudni velük. Amikor az ember gyermeke beteg lesz, akkor aggódik és gyógyít. Amikor az ember gyermeke cukorbeteg lesz, akkor egész életében aggódik, képezi magát és kezel.

Az IDF felhívása alapján az „Alapítvány a cukorbetegekért” a Magyar Diabetes Társaság (MDT) szakmai támogatásával kétéves páciensoktatási lehetőséget kínál az ország cukorbetegeinek és szervezeteiknek. A szakmai programban az MDT betegoktatásban jártas szakemberei tartanak rövid előadásokat, amelyek rögzített változata és a hozzájuk tartozó ábrák honlapunkon folyamatosan elérhetők. Az előadások szerkesztett változatai a Diabetes betegtájékoztató lapban is megjelennek.

cukorbetegwebaruhaz