Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

A cukorbetegség megelőzése a jövő generációinak egyik legnagyobb egészségügyi kihívása. A téma kapcsán a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ), valamint a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének (CBE) elnökével, Füzesi Brigittával beszélgettünk. A cukorbetegség a szervezet anyagcseréjének örökölhető, krónikus megbetegedése. Két nagy csoportot különíthetünk el: az 1-es típust, melyre az inzulin hiánya jellemző, illetve a 2-es típust, melyben inzulinrezisztencia van, azaz csökken az inzulin iránti érzékenység.

Mi az Egyesület célja?

xfuzesi brigitta.jpg.pagespeed.ic.AxU4tl6 p5Füzesi Brigitta: A Cukorbetegek Budapesti Egyesülete volt az első diabéteszes betegeket összefogó civil egyesület Magyarországon, 1989-ben alakult Dr. Fövényi József tanár úr kezdeményezésére és szakmai támogatásával. Az Egyesület legfőbb célja azóta is változatlan: megbízható, hasznos ismeretekkel segíteni a diabétesszel élőket abban, hogy megfelelő életmódot alakíthassanak ki és folytathassanak a cukorbetegség leghatékonyabb kezelése érdekében. Mit is jelent ez a gyakorlatban? A cukorbetegség egy élethosszig tartó, krónikus betegség, amely a jelenlegi ismereteink alapján nem gyógyítható. A kezelés célja, hogy elkerülhetővé, illetve lassíthatóvá váljanak azok a nem ritkán tartós egészségkárosodással járó szövődmények, amelyek jelentősen rontják a betegek életminőségét, akadályt jelentenek a munka világában, így az érintettek sok esetben a fizikai és lelki állapotromlás miatt elmagányosodnak, kiszolgáltatottá válnak. Mindez megelőzhető, ha a beteg és környezete elfogadja a betegség fennállásának tényét, és hajlandó tevékenyen részt venni a kezelésben. A kezelés hatékonyságának 50%-a függ az orvos által előírt gyógyszeres terápiától, a másik 50% azon múlik, hogy a beteg mennyire képes az addig megszokott, akár több évtizede tartó életmódján változtatni. Az életmód alatt ebben az esetben a táplálkozást, a testmozgást és az önellenőrzést, vagyis vércukormérést értjük. A két kulcsszó pedig a rendszeresség és mértékletesség. Amikor valakinél cukorbetegséget diagnosztizálnak és nem egészségügyi szakember az illető, akkor természetesen az ehhez szükséges ismeretek többnyire teljesen hiányoznak. A jelenlegi egészségügyi rendszerben nincs sem elég idő, sem elegendő erőforrás ahhoz, hogy valamennyi cukorbeteget felvértezzenek ezzel a megfelelő tudással, amelyet ráadásul rendszeresen ismételni és a betartását ellenőrizni is kell. És itt lép be a képbe egy jól működő betegegyesület, amely az elméleti és gyakorlati ismeretek átadása mellett olyan programokat is biztosít, amelyek segítségével valóban kialakítható a megfelelő életmód, amelynek szükségessége a beteg számára érthetővé, ezáltal elfogadhatóvá válik.

Kik válhatnak az egyesület tagjaivá? Jelenleg hány tagot számlálnak?

Füzesi Brigitta: A Budapesti Egyesületnek közel ezer tagja van. Bárki lehet egyesületi tag, nem feltétel a cukorbetegség diagnózisa. Számos családtag lépett be hozzánk a megelőzés miatt, ha már végigkísérte valamely családtagjának küzdelmét a cukorbetegséggel, azért, hogy megértse a betegség folyamatát és elsajátítsa az önmenedzseléshez szükséges ismereteket. Nem ritka, hogy feleségek és édesanyák képviselik cukorbeteg férjüket vagy fiukat, mert itt is megfigyelhető az a jelenség, hogy a nők sokkal jobban odafigyelnek saját és családjuk egészségére, és ennek érdekében még akár egyesületi tagságot is felvállalnak. A tagdíj aktív dolgozóknak 3 000 Ft, nyugdíjasoknak 1 500 Ft évente.

Hol működik a szervezet? Országosan bárki számára elérhető?

Füzesi Brigitta: A CBE a főváros tíz különböző kerületében működtet klubokat annak érdekében, hogy az érdeklődők a lakóhelyükhöz legközelebb eső helyszínen tudjanak részt venni az általában havi rendszerességgel megtartott klubfoglalkozásokon. Ez azonban nem jelenti azt, hogy tagjainknak budapesti lakosúaknak kell lenniük, hiszen az ország számos pontjáról járnak az érdeklődők programjainkra. A klubok által tartott összejövetelek bárki számára ingyenesen látogathatók. Hogyan előzhető meg a diabétesz? Egészséges életmód kialakításával a 2-es típusú cukorbetegség még öröklött hajlam esetén is megelőzhető. Ha Önnél már felállították a cukorbetegség diagnózisát, ugyanezen egészséges életmódi változtatások megakadályozzák a szövődmények kialakulását.

Hogyan nyújtanak segítséget a cukorbetegeknek?

600x399xceosz rendezveny.jpg.pagespeed.ic.vYxBhK 6moFüzesi Brigitta: A klubfoglalkozások minden esetben vércukor- és vérnyomásméréssel kezdődnek, és évente néhány alkalommal van lehetőség a koleszterinszint ellenőrzésére is. Az összejövetelek során általában két előadás hangzik el gyakorló szakemberek tolmácsolásában a cukorbetegséghez kapcsolódóan. Ennek során az elméleti ismeretek mellett gyakorlati módszerekkel, trükkökkel is megismerkednek a hallgatók, amelyeket kiscsoportos foglalkozásokon gyakorolnak be és ismételnek időről-időre. Ezek a táplálkozással, a diéta megfelelő kialakításával, a szénhidrát számolással, testmozgással kapcsolatos gyakorlatok olyan, a mindennapok során alkalmazható tudással vértezik fel a tagokat, amelyek hozzájárulnak az egészséges életmód kialakításához, javításához. A klasszikus klubfoglalkozáson kívül az Egyesület hetente két alkalommal gyógytornára várja az érdeklődőket. A kiváló szakember vezetésével zajló testmozgás célja, hogy a megfelelő gyakorlatok elsajátításával mindenki otthon egyedül is rendszeresen végezhesse a tornát. A testmozgás alapvetően hozzátartozik az egészséges életmódhoz, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy kifogyhatatlan a kifogások tárháza, ha arról van szó, hogy hogyan lehet elkerülni a tornát. Nagyon sok dolgot kipróbáltunk már, hogy tagjainkat ösztönözzük a rendszeres testmozgásra és azt hiszem, hogy rátaláltunk egy működő lehetőségre. Az Egyesület minden hónapban városnéző túrát szervez Budapesten belül egy olyan célponthoz, ami mellett naponta elmegyünk, és talán soha nem tudnánk meg, hogy milyen érdekességet rejt a története. Ezek 1,5-2 órás gyalogos séták idegenvezető vezetésével, amely előtt és után mindenkinek megmérjük a vércukrát. Így a résztvevők a saját bőrükön tapasztalhatják meg, hogy ennyi mozgás akár két egységgel is csökkentheti a vércukorszintjüket. Az érdekes látnivalók és a hozzájuk kapcsolódó izgalmas történetek feledtetik a résztvevőkkel a fájdalmaikat, bajaikat, remek társaságban felejthetetlen élménnyel gazdagodnak, és megtanulják, hogy a nem túl megterhelő, de intenzív mozgás valóban segít levinni a vércukorszintet. Szintén ezt az élmény teli tanulást erősítendő kapcsolódtunk a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) által szervezett „Botra fel!", országos nordic walking túrához, amelynek során az idén május 12-én az ország több mint 20 helyszínén egyszerre indul egy nordic walking séta a helyi cukorbeteg egyesületek szervezésében. A betegegyesületi tagság itt sem feltétel, bárki részt vehet a programon, amelyről részleteket a www.ceosz.hu oldalon lehet majd olvasni. Novemberben van a diabétesz világnapja, amelynek alkalmából a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete minden évben hatalmas rendezvénnyel, ingyenes 600x285xceoszt seta.jpg.pagespeed.ic.NKnL4jfjdCprogramokkal, vizsgálatokkal, hírességekkel várja az érdeklődőket a Lurdy Rendezvényközpontban.

Évről-évre igyekszünk valamilyen új programmal, lehetőséggel színesíteni Egyesületünk tevékenységét. 2018 legnagyobb újdonsága a CEOSZ és a Magyar Diabetes Társaság együttműködésével és ajánlásával kidolgozott egységes edukációs anyag bevezetése lesz. Bár rengeteg kiváló beteginformációs könyv, prospektus, ismertető található a piacon, a betegegyesületi vezetők véleménye alapján szükség volt egy olyan átfogó, betegeknek szóló ismeretanyagra, amely valóban érthető nyelven, egyszerűen, ábrákkal illusztrálva mutatja be magát a cukorbetegséget, a szervezetre gyakorolt hatását, a lehetséges szövődményeket, miközben megbízható és alkalmazható segítséget jelent a betegek önmenedzseléséhez. A „Lépésről lépésre – Tudnivalók a cukorbetegségről" címet viselő kiadvány több szempontból is rendhagyó:
- az egyes anyagokat kiváló, gyakorló szakemberek írták felhasználva saját, több évtizedes, betegek ezreivel kialakult tapasztalataikat,
- az anyag lektorálásában maguk a betegek is részt vettek,
- megjelenését tekintve nem a klasszikus könyvforma, hanem gyűrűs dosszié, amelyet valamennyi egyesületbe járó tag megkap a saját szervezetétől. Ebben tudja gyűjteni az egyes témákhoz kapcsolódó anyagokat, amelyeket a klubfoglalkozások során feldolgoznak, és van lehetőség arra is, hogy a saját jegyzeteit és az esetlegesen kapott egyéb, az adott témához kapcsolódó szóróanyagot is lefűzze. Ennek a megjelenési formának a másik nagy előnye, hogy a tartalom folyamatosan bővíthető, amire azért is van szükség, mert mivel a cukorbetegség az egész szervezetet érinti, az ehhez kapcsolódó ismeretek tárháza kifogyhatatlan.
Az anyag bevezetését valamennyi betegegyesületnél egy felmérés előzi meg annak érdekében, hogy fél év elteltével összehasonlítható legyen a betegek tudásának változása. Természetesen ezt a visszakérdezést 600x346xceosz szombathely.jpg.pagespeed.ic.Zrt6ASNpgvidőről időre meg kell ismételni annak érdekében, hogy ellenőrizhető legyen, ha van bármi olyan, ami a betegek számára nem érthető. Ez az edukációs anyag a Budapesti Egyesületnél is bevezetésre kerül az idén, és nagyon reméljük, hogy ez az új módszer és megközelítés még inkább hozzájárul a hatékony betegoktatáshoz.

Az önkéntes alapon, társadalmi munkában működtetett betegegyesületek helyzete nem könnyű, azonban valamennyiünk személyes érintettsége és az egymás közötti tapasztalatok megosztásának lehetősége rendkívül erős köteléket alakít ki a tagságon belül. Ez pedig mindnyájunkat arra ösztönöz, hogy a lehető legjobban megismerjük a diabétesszel kapcsolatos folyamatokat, a saját szervezetünk működését és olyan képzett betegekké váljunk, akik nem a cukorbetegségtől szenvedők, hanem az egészséges életmódot folytatók táborát erősítjük.

Forrás: WEBBeteg Gorzsás Anita, újságíró

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz