Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (2 Értékelés)

Felnőtteknek el lehet magyarázni, hogy mi is a cukorbetegség. Legalább nagyjából, a lényeget. De a gyerekeknek?! A saját szintjükön... hát nehéz... őszinte kérdések egymás után.

Amikor kislányom alig 11 hónaposan cukorbeteg lett, otthon volt mellette a kisfiam, aki 3,5 éves volt. Az ő szemszögéből a helyzet valahogy a következőképpen alakult. Volt otthon egy kisbaba, a kistesó, akit születése után nagynehezen már elfogadott, hogy marad és nem visszük innen már sehova. Majd a kistesó egyszercsak rosszul lesz, elmegyünk éjjel az ügyeletre, majd hazajövünk. Őérte jön a nagybácsi, átmegy éjszakára az unokatesókhoz, mi pedig a kistesóval a kórházba indulunk. Aztán ugye a kórházban a diagnózis... Másnap riadó a nagyszülőknek, jön a mama több száz kilométerről, ő van vele két héten át, míg anya és apa a kórházba ingázik egymást váltva.

Ez a kisfiú minden reggel bejön a hálószobába, belenéz a napok óta üresen álló kiságyba és megkérdezi, hogy nem jött-e már haza a kistesó, amíg ő aludt... és hogy, hogyan van... és mikor jön... és kérdezi-e őt... Hát alapvetően sír az ember ott is, ahol senki sem látja és közben még ezekre is válaszolni kell.

Anya, Pannika meggyógyul? – anyának elszorul a torka....
Nem, nem gyógyul meg. Ez olyan betegség, amiből nem lehet meggyógyulni. – nehezen jönnek ki a szavak
Akkor meghal? – a gyerek őszinte...
Nem, nem hal meg. Ez olyan betegség, ami miatt folyton szurit kell kapnia.

Aztán valahogy telik az idő, a kérdések nagyjából ugyanazok, csak más sorrendben, ugyanazokkal a válaszokkal. Majd hazajövünk a kórházból, nagy az öröm, utána pedig a kisfiam szemében a döbbenet, amikor cukormérést lát meg inzulinbeadást. Szerencsére a kicsi lány a tortúrát jól viseli, nem sír. De jönnek az újabb kérdések.

Anya, meddig kell szurit kapnia Pannikának?!
Mindig. Ha nem kap szurit, beteg lesz.
Akkor is kap szurit, amikor anyuka lesz?
Igen. Akkor is.

Anya, én nem vagyok cukorbeteg.
Nem, nem vagy.
De, ugye, nem is leszek?
Reméljük nem.
De én nem leszek!!!

Anya, én nem megyek cukorbeteg gyerekek közé.
Miért nem?
Nehogy elkapjam a cukorbetegséget.
De ezt nem lehet elkapni. Pannikától sem kapod el otthon, pedig mindig együtt vagytok.
Akkor sem megyek.
De a Mikulás küld oda neked ajándékot.
Hozzátok el. Nem megyek.

És még van sok más kérdés, mert hogy lehet valakinek a kishúga cukorbeteg, amikor nem is látszik rajta, hogy beteg. Egy három éves számára a köhögés, a bárányhimlő az betegség, hiszen látjuk a pöttyöket, halljuk a köhögést... de egy cukorbetegség?! Az nem megfogható. Majd elővettünk egy gyerekeknek szóló könyvet az emberi testről, megnéztük benne hol vannak olyan belső szervek mint a szív, tüdő... és a hasnyálmirigy. Így meg lehetett mutatni, hogy ez az a szerv, ami belül van, nem látjuk, de beteg. Nem tud olyan jól működni mint ahogyan szeretnénk és ezért szurikkal segíteni kell neki, hogy Panni ne legyen annyira beteg ismét, hogy újból kórházba kerüljön. És ha a hugica folyamatosan szurikat kap és odafigyelünk rá, attól még cukorbeteg marad, mert ezt nem lehet meggyógyítani, de ugyanolyan ügyes és okos kislány lehet mint bárki más az oviban.

Azóta a kisfiú nagyobbacska fiú lett, a kisbaba pedig kislánnyá cseperedett. A fiúcska féltő szemekkel óvja hugicáját és ha idegen környezetbe megyünk, ahol étel van elől, akkor figyelmeztet mindenkit, hogy „Panni nem ehet, ő diabetikus!".

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz