Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (3 Értékelés)

Örök kérdés...

Gondolja az ember, hogy hazamegy a kórházból a friss diabéteszes kislányával és tudja már, hogy mennyi inzulint kell adnia, mik a szabályok és kerek lesz minden, tesszük, amit tenni kell. Hát, ez sajnos nem így van, kérem szépen.

Kaptunk ellátmányként egy vércukormérőt, hogy tudjuk, hogy mennyi is az annyi. A cél, hogy a gyerkőc vércukrát 4 és 10 között tartsuk. Nem jó, ha alacsonyabb, nem jó, ha magasabb.

Dehogy mitől is változik a vércukor? Változik étkezéstől, stressztől, betegségtől, frontoktól, mozgástól a nagy könyv szerint. Én még hozzáteszem, hogy fogzástól, kimaradt alvástól, oltástól, hisztitől és még tapasztalatból a megmagyarázhatatlan esetek indoklására hozzá sorolnám az x faktort, amiről mindenki tudja, hogy létezik, de azt senki, hogy mi is valójában.

A felnőttek és nagyobb gyerekek különböző tünetek alapján megérzik, ha túl alacsony vagy magas a vércukruk. Az én kislányom, alig egy évesen, még ha érezte sem tudta volna a tudtunkra adni, hogy mit is él át éppen. Bár mondták a kórházban, hogy ha indokolatlanul sír, az jelzés értékű lehet. De hát melyik kicsi gyerek nem sír sokszor indokolatlanul, vagy ha sír, akkor is nehéz kitalálni, hogy miért.

Ha lánykám vércukra nagyon alacsony volt, akkor legfeljebb onnan tudhattam, hogy jóval erősebben szopta az ujját alvás közben, majd benyelte az egész kis öklét. De akkor már 2 közeli vércukra lehetett, ami azért enyhén szólva sem kívánatos. A nagyon magas értéknél meg olyan 15 körül agresszívvá vált és volt, hogy megharapott vagy egyszerűen kezelhetetlen lett. De mivel ezek már olyan nagy eltérések, amiket nem szerettem volna, így maradt a sűrűbb vércukormérés és a korrekció. A vércukormérőhöz tartozó ujjbegyszúrót lecseréltük vékonyabb tűjűre, ami teflon bevonatú, kevésbé szúr nagyot, mert végül is napi tizen mérésnél azért nagyon nem mindegy, hogy mennyire gyötröm meg az ujjacskákat, amik egy életen át ki lesznek téve a szurkálódásnak. És hogy kímélve legyen a keze, ezért a lábujjait is szúrom. Ha maszatos a kéz vagy homokozik, akkor a zoknit levéve az utóbbi egyszerűbb és kevésbé kell kivonnom a játékból. Illetve éjszaka a takaró alól kilógó lábacskát nem rántja el, míg ha a kezét megfogom, felébred.

Egyszóval a vércukormérő tulajdonképpen a jobb kezünk meghosszabbításává vált. Mértünk vércukrot minden inzulinbeadás és étkezés előtt, meg persze éjszaka többször. És ugye, ha indokolatlanul sírt...

Rá kellett, hogy jöjjünk, hogy nincs sajnos két egyforma nap. És hát ugye, elmúltak számomra a boldog tudatlanságban átaludt éjszakák és vigyázó szemeimet a vércukormérőre vethetem.

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz