Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

1 1 1 1 1 (3 Értékelés)

A bárányhimlőről a népi bölcsesség úgy tartja, hogy túl kell esni rajta. Ezzel kapcsolatban én azért egy kicsit vitatkoznék.

Kezdő, gondos, mindenre figyelő anyuka révén anno a fiam megkapta óvodás korában a bárányhimlő elleni védőoltást, bár ennek ellenére néhány pötty előjött, de a házi gyermekorvosunk is nagyítóval diagnosztizálta azt a pár darabot. A kislányomnál (aki 11 hónapos kora óta cukorbeteg) az egyéb betegségek és kicsit megcsúszott kötelező védőoltások miatt elmaradt a bárányhimlő elleni vakcina beadása, illetve amikor eszünkbe jutott, akkor épp volt himlős a környezetünkben, tehát értelmetlen volt oltatni, hiszen elvileg megfertőződhetett már. Gyakorlatilag azonban nem.

Épp az 5. szülinapra készülődtünk az oviban, két tortával útra készen a hűtőben, amikor reggel a kislányom szájánál egy pöttyöt vettem észre. Majd még egyet a homlokán. Majd még hármat a hasán... Rögtön tudtam, hogy az utolsó egy hét megmagyarázhatatlan vércukor ingadozásai honnan származnak. A gyermekorvosunk megerősítette a gyanúmat. Bárányhimlő.

kicsi

Sajnos, cukorbeteg gyermeknél nem elég az egyre sokasodó, viszkető kiütésekkel és a lázzal való küzdelem, hanem a jelentősen megnőtt inzulinigény követésére is figyelni kell. Mikor már azt hittük,hogy a javán túl vagyunk és több kiütés már nem fér el a kislányom testén, akkor egy reggel azzal állt meg az ágyunk mellett, hogy fáj a füle. Ez nem tűnt olyan nagy problémának hirtelen, hiszen minden
létező helyen kiütés volt, de amikor megláttam a füléből csorgó gennyet, egyértelművé vált a helyzet.

Mivel abba a kórházba nem mehettünk orvoshoz (a betegség fertőző volta miatt), ahol gyermekem diabéteszét kezelték, így sürgősen a helyi szakrendelő fül-orr- gégészet rendelésén kellett jelentkezünk és soron kívül fogadtak. A középfül-gyulladásra kapott a kicsi antibiotikumot és fülmelegítős sapkát, de sajnos több nap után sem javult a helyzet és a szakorvos úgy rendelt vissza már a negyedik napon, hogy vigyük a kórházi csomagot, mert ha a lecserélt, második antibiotikum sem hat, akkor be kell mennünk az egyik kórház fertőző osztályára, mert félő, hogy befertőződik a csonthártya.

Szerencsére az új gyógyszer mellett javulás kezdődött meg és két hét kitartó küzdelem után megbirkóztunk egy középfülgyulladással felülfertőződött bárányhimlővel. Hogy tenném-e ma máshogy, ha lehetne?! Igen, ezt a kiütésekkel, küzdelmekkel, lázzal, viszketéssel, könnyekkel, aggódással, vércukorkilengésekkel és megemelt inzulin adagokkal teli két hetet mindenképpen megelőzném és a pöttymentes szülinapi zsúr mellett tenném le a voksomat!

 

Tesch Zsanett

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz