Diab-Pont Közösség

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Regisztráció

Legújabb kérdések szakértőinkhez

Van egy különleges varázsszó, amit csak ketten értenek. Egy pici lány és az ő apukája. Ez a szó az „Apaka"

Elég suttogni halkan, hogy valaki elgyengüljön tőle és csak mosolyogjon átszellemülten. Lehet mondani futva, lelkesen, amikor esete nyílik az ajtó. Lehet üvölteni könnyes szemmel, amikor elesik valaki a járdán és ölelést vár, gyógyító puszit a horzsolásra. De lehet kiabálni fejhangon visítva, a földön fetrengve, hogy valaki mérgesen, türelmét veszítve kiságyba vigyen gondolkodni.

Felnőtteknek el lehet magyarázni, hogy mi is a cukorbetegség. Legalább nagyjából, a lényeget. De a gyerekeknek?! A saját szintjükön... hát nehéz... őszinte kérdések egymás után.

Nyugodtan megeheti, nincsen benne cukor! ... Atyaég, megszámolni sem tudom, hogy hányszor hallottam már emberektől ezt a mondatot amióta kislányom cukorbeteg lett. Ilyenkor mindig kedvesen megpróbálom elmagyarázni, hogy a cukorbeteg gyerekeknek nem az számít, hogy van-e benne cukor vagy nincsen, hanem az, hogy mennyi a szénhidráttartalma. Ilyenkor természetesen még furábban néznek rám, hiszen az emberek többségnek halvány fogalma sincs arról, hogy miről is beszélek.

Örök kérdés...

Gondolja az ember, hogy hazamegy a kórházból a friss diabéteszes kislányával és tudja már, hogy mennyi inzulint kell adnia, mik a szabályok és kerek lesz minden, tesszük, amit tenni kell. Hát, ez sajnos nem így van, kérem szépen.